Srpska vazdušna banja Golija spremna za turiste

Projekat razvoja Golije područja sa najviše snežnih dana u Srbiji, prostranih proplanaka iznad 1.200 metara i vrhova viših od 1.400 metara nadmorske visine Vlada Srbija proglasila je za projekat razvoja turizma od strateškog značaja. Predsednik Aleksandar Vučić posetio je planinu Goliju, gde će biti predstavljen projekat razvoja turizma ove srpske vazdušne banje.

Ova planina poseduje dobru osnovu za formiranje skijaških staza i rekreaciju, odnosno blage šetnje i planinarenje u gotovo netaknutoj prirodi, a turizam se na Goliji razvija velikom brzinom. U poslednjih 10 godina Golija je dobila savremene i uređene ski-staze, žičare i prateće ski-sadržaje. Tokom zime, dolaze gosti iz Srbije i inostranstva, a turistima je Golija primamljiva i leti.

Vlada Srbije je, jula 2001. godine, donela Uredbu kojom se područje planine Golija stavlja pod zaštitu kao „Park prirode Golija“ i svrstava u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro izuzetnog značaja.

Precizno su definisane granice parka koje obuhvataju područja opština Ivanjica, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Sjenica – ukupne površine 75.183 hektara, a unutar njih područja sa prvim, drugim ili trećim stepenom zaštite. Razvoju turizma svakako doprinosi i uređenje putne infrastrukture, posebno izgradnja puta Golijska reka – Preko Brdo – Odvraćenica.

Golija je jedna od najšumovitijih srpskih planina, nosi epitet vazušnje banje, a u turističkoj ponudi su i tri prirodna jezera, od kojih je najpoznatije Daićko, ali ne manje značajna i zanimljiva su i Košaninova jezera i jezero Nebeska suza na Okruglici.

Okolina Golije bogata je i kulirno-istoriskim spomenicima poput manastira Studenice, Gradac i Brezova, kao i Crkve Svete Bogorodice u Dolcu, Crkve Svetog Nikole u Paležu, a tu je i gornja isposnica u Savovu, gde je Sveti Sava pisao „Žitije Svetog Simeona“.

Izvor: Tanjug

Foto: Park prirode „Golija“

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime