Насловна РАЗНО Šta će biti sa otkupom žitarica, ko ruši cene?

Šta će biti sa otkupom žitarica, ko ruši cene?

4849

Vreme žetve se bliži a situacija sa otkupom žitarica je sve neizvesnija. Cene, po tvrdnjama poljoprivrednika, pojedini otkupljivači namerno snižavaju, konkurencija je nelojalna, a oni ne žele da daju robu bud zašto.

– Što se tiče stočnog ječma jedna kompanija iz Bačke ima velike prelazne zalihe i umesto prerađivača pojavljuje se kao trgovac i namerno umanjuje cene – rekli su nam iz Asocijacije 2022, napominjući da je kod pivskog ječma uvedena genetska kontrola i 80%  pivskog ječma se prevodi u stočni, jer suštinski otkupljivaču ne treba ječam.

– Izvozna cena FOB je 160 evra po toni, to znači da cena ne može da pređe 17,3 din/kg sa uračunatim PDV-om. Trenutno dve velike kompanije iz Bačke koje manipulišu sa velikim prelaznim količinama stočnog ječma sa namerom gase tržište, a ostali ih prate jer ova kultura očigledno nikome nije interesantna i rezultat je svakako uništavanje svinjarstva u Srbiji – kažu nezadovoljni poljoprivrednici iz Asocijacije 2022.

Uljana repica takođe gubi na ceni i po proračunu iz ovog udruženja čist je gubitak za proizvođače.

– Očekuje se cena repice od 52din/kg sa PDV-om i prosečan prinos od 3t/ha, što svakako predstavlja kalkulativno čist gubitak. Varijacija cena će zavisiti od cene na MATIF-u 50-60 evra – kako su sve cene niže nego što iz Asocijacije 2022. misle da bi trebalo da budu, tako se i za pšenicu očekuje gubitak.

– Za pšenicu se očekuje cena od 21-22 din/kg plus PDV.  Država će 150 000 tona otkupiti po stimulativnoj ceni od poljoprivrednih proizvođača preko direkcijskih skladištara. Proizvodna cena pšenice na osnovu proseka od 3,5 t bi trebalo da bude najmanje 30 din/kg kako bi imala ekonomsku opravdanost – zaključili su iz Asocijacije 2022.

Tekst: Zorica Dragojević