Šta će biti sa predstojećom sezonom u malinarstvu?

U Srbiji je u poslednjih nekoliko godina proizvodnja maline u padu, što znači da je ima na oko 10 hiljada hektara, možda i manje od toga. Uzrok su niska cena otkupa, poskupljenje goriva, repromaterijala, povišena cena radne snage i hemijskih sredstava.

– Problemi u primarnoj proizvodnji postoje zbog sve izraženijih klimatskih promena, bolesti, štetočina u zasadima maline, ali je i ukupna situacija kod nas u proizvodnji malina inicirana ekonomskom destimulacijom. Zbog toga malinari stalno vagaju da li da nastave sa manjim ulaganjima ili da odustanu od proizvodnje. Osim velikih ulaganja problem je i sa kvalitetnom radnom snagom, jer je kvalitetan berač nekada mogao da ubere i do 70 kilograma, a u današnje vreme do 40. Kada je cena maline niska, a berač manje ubere, on ne može ni sebe da otplati – objasnio je dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku, naglašavajući da je pored svega problem i kvalitetni sertifikovani sadni materijal, u čijem nedostatku ga naši poljoprivrednici uvoze, što se nije pokazalo dobro.

– Kod nas se uvozi dosta nekvalitetnog sadnog materijala maline, i nije se vodilo računa o sortnoj identičnosti. Veliki broj naših proizvođača je u prethodnom periodu imao probleme zbog uvezenog sadnog materijala iz Poljske. U pitanju su sadnice fertodija koja je izgubila svoje samosvojne sortne karakteristike. Podignuti su zasadi sa tim sadnim materijalom, i najveći problem je izostanak roda, a tamo gde ga je i bilo plodovi si bili sitni. Sve je to rezultat nekontrolisanog umnožavanja sadnog materijala maline u laboratorijama, gde je zbog izloženosti hormonima došlo do gubitka sortne identičnosti. Zbog svih problema malinari bi trebalo da povedu računa o sadnom materijalu i najbolje bi bilo da se obrate Institutu u Čačku, koji proizvodi kalitetan sertifikovani sadnni materijal. Upotreba tog materijala bi bila naša prednost, jer je na svetskom tržištu deficit kvalitetne maline, a ovaj sadni materijal je uvek rasprodat i njegova sadnja po pravilu kreće u proleće, iako stručnjaci preporučuju da to bude u jesen.

– Na svetkom tržištu u proizvodnji maline podbacili su Poljaci i Ukrajinci za više od 50 posto, a mi smo imali 47 hiljada tona, dok je višedecenijski prosek bio 60 do 80 tona. Sve količine proizvedene maline su realizovane, tako da je na tržištu trenutno deficit ovog voća i to nama ide na ruku. Međutim, problem je kod naših hladnjačara koji su u teškom stanju jer je dobar deo njih u stečaju i mnogi se pitaju kako će ući u novu sezonu. Ono što je dobro je da se pojavljuju stari kupci, dobro znani ali ima i novih, što daje nadu našim proizvođačima – zaključuje doktor Aleksandar Leposavić.

Priredila: Zorica Dragojević

Izvor: Čačanski glas

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18