Насловна РАЗНО Шта је то младо вино?

Шта је то младо вино?

97
Portrait of happy smiling young attractive blonde woman with glass of red rose wine, in white dress isolated on white background

Вино које гледамо пред собом, говори о нама, ми смо га произвели, произвели за себе… и то исто вино више него неки други производ представља карактер и укус мајстора који га је обликовао. У једној чаши вина садржана је сва историја човека.

Ако погледамо у нашу прошлост – било ко, било где, пио је вино. Пило се приликом филозофирања, писања или сликања, славља било које врсте.Пило се приликом удварања, венчања, вино је саставни део сваког нашег празника. Чини се да је ту одувек. Вино се мења из године у годину, од винограда до винограда, од севера до југа, од произвођача до произвођача, од прошлости до сада, од сада до…

Вино је, једноставно речено, алкохолно пиће које се добија након ферментације различитих врста грожђа. Хемијски састав зрна гроздова дозвољава им да ферментишу чак и без додавања шећера и воде, а управо је та технологија примењена код производње младог вина. Младо вино се проба сваке године крајем новембра. Оно је ароматично, лагано и свеже и скоро без танина. У целом свету се младо вино повезује са Božule nuvo, а то је црно вино произведено од сорте црног грожђа Game (Gamau) у Француској или тачније у региону Божулеа у Бургундији. Од ове врсте грожђа се добијају разне врсте лаганих вина са воћним укусом.

Тајна невероватне ароме и богатог вођног укуса младог вина је у начину његове производње. То се ради специјалном технологијом, јер се грожђе не гњечи, већ се ставља у посуду пуну угљен диоксида у којој нема ваздуха, а самим тим ни кисеоника.

Током две до 3 недеље одвија се слаба ферментација, а проценат алкохола достиже до 1,5%. Тек након тога се грожђе гњечи и додаје му се квас, па затим почиње права ферментација. Ова технологија је заслужна за свежи мирис воћа. Ово младо вино се конзумира само месец и по дана након бербе грожђа. Намењено је брзом конзумирању у року од шест месеци до годину дана.