Насловна ВЕСТИ1 Шта кад теле има пролив

Шта кад теле има пролив

20

 До појаве пролива код телади може доћи деловањем различитих фактора. Међу овима најважнији су следећи:

 – Пренатрпаност – потребно је обезбедити довољно простора по једном телету.

 – Неадекватна вентилација у објекту за телад – обезбедити да се ваздух промени четири пута у току двадесет четири часа зими и 15 пута лети. При томе, телад треба заштити од промаје.

– Прехрањивање – претеране количине или сувишна концентрација и погрешна врста течне хране су чести узроци пролива телади.

– Мала отпорност ( резинстентност ) – додавање витамина А, Д и Е ( орално или у форми ињекција ) непосредно иза телења је веома корисно за подизање природне отпорности на пролив, а нарочито ако колострум има мали садржај витамина А.

– Изостанак колострума – обезбедити да телад добију прво мајчино млеко. Велики број новорођених телади не добија довољне количине колострума, као адекватну заштиту од болести. У оваквим случајевима препоручује се исхрана са колострумом из руке, што је могуће пре ( два до три литра за крупнију телад, а један и по литар за ситнију телад ).

 – Прљава опрема – посуде и опрему за исхрану телади треба темељно чистити после сваког храњења. И мале количине заостале воде представљају изванредан супстрат за брзи развој бактерија.

 Рано откривање болести и брза корекција, су веома важни за превенирање пролива. Kада је у питању блага форма пролива ( нема одбијање хране, депресије и повишене температуре), поред млека или замене млека, орално давање раствора електролита обично је од користи. У оваквим случајевима препоручује се четворократна исхрана телади у току дана, са 1 – 1,5 литар млека или замене млека, а 10 минута касније давање исте количине раствора електролита. Са ублажавањем дијареје, треба постепено смањивати и количину раствора електролита. Ако на тржишту нема раствора електролита, као његова замена препоручује се следећа смеша: – 4 кафене кашике соли, – 3 кафене кашике соде бикарбоне – ½ шоље кукурузног сирупа и – додати воде до количине од 4 литра.

За превенцију пролива је веома битно рано откривање болести, као и брзо реаговање. Код благе форме пролива, поред млека треба давати и раствор електролита. С ублажавањем пролива, количина раствора електролита се смањује. Замена за раствор електролита је смеша коју чине со, сода бикарбона, кукурузни сируп и вода.

Здравко Добрић, ПСС Косовска Митровица