Šta odlikuje kvalitetan rasad paprike i paradajza?

Uveliko se rasađuju paradajz i paprika u plastenike. Proizvesti kvalitetan rasad je osnova za dalju uspešnu proizvodnju povrća bilo u plasteniku ili na otvorenom, naglašava stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Mira Miljković.

Kvalitet se najbolje može oceniti golim okom. Treba da bude visine karakteristične za vrstu i sortu povrća. Odnosno, stabljika treba da bude 15-20 cm, elastična, koja može da se savija, ali da ne puca, sa šest do osam stalno razvijenih listova koji imaju tamnozelenu boju.

Najvažnije je da nije prerastao, odnosno kako proizvođači kažu „zbijen rasad“. Visina stabla između hipokotila i epikotila treba da je što kraća, odnosno rastojanje od površine zemljišta do kotiledonih listova i od kotiledonih listova do prvog stalnog lista trba da bude što kraća, ističe Miljkovićeva.

Prisustvo kotiledonih listića na biljci znači da biljka u toku svog životnog ciklusa od nicanja do rasađivanja nije preživela nijedan stres, odnosno da je rasla u idealnim uslovima. Takođe, prisustvo malja na biljci paradajza znači da se radi o kvalitetnom rasadu koji nije bio izložen temperativnim šokovima. Veoma često na vrhu stabljike počinje da se formiraju prvi cvetovi. Takav je idealan za rasađivanje i brže se adaptira na nove uslove nakon ove radnje.

Kako smo ranije pisali, kod sadnje ne treba zaboraviti da je na primer, paradajz toploljubiva biljka i da nedostatak sunčeve svetlosti i(li) položaj u senci, dovode do manjeg broja plodova. Ova vrsta zahteva najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti i dobru cirkulaciju vazduha. Pregusto posađene biljake dovode do slabije provetrenosti što omogućava razvoj bolesti, a osim toga, u takvim se uslovima takmiče za hranljive materije i vodu.

S druge strane, pošto je i paprika termofilna kultura, mlade biljke su osetljive na kolebanje temperature, ali i na štetočine i bolesti. Može se reći da je ona dama među povrćem.

Izvor: Agroklub.rs

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime