Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Šta raditi kad se nađete između golubara i srpskog meleza

Šta raditi kad se nađete između golubara i srpskog meleza

492

Uzeti nož, so i malo sirćeta, i napraviti salatu. Jer, to su stare sorte kupusa, koji je u našim krajevima povrće bez kojeg se ne može zamisliti nijedna životna proslava, niti ozbiljan kafanski ručak

Golubar je stara autohtona sorta kupusa koja je i dan-danas zastupljena u centralnim krajevima Srbije, kao i u zapadnoj i južnoj Srbiji.

Ima jak korenov sistem koji jednim delom prodire u dubinu i preko 50 cm. Ima moć dobrog usvajanja hranljivih materija.

U prvoj godini razvija kratko stablo (oko 10cm) koje nosi gusto poređane listove, u početku rastresite, a na kraju formira zbijenu glavicu.

Ova sorta je specifična i bordo je boje, poznata pod nazivom šareni kupus, a neko ga zove golubar. Izuzetno je ukusan i sočan, idealan za kiseljenje, neki ga zovu radi toga kacar (za kace). Od njega se prave odlične salate, kao i jela od svežeg kupusa, ima priličan procenat šećera i zato je poseban i jako ukusan. Glavica može da bude veoma krupna, ali mu je potrebno redovno zalivanje i đubrenje. Izuzetno zahvalna sorta za proizvodnju.

Srpski melez je sorta koja daje glavice ujednačene veličine, a njihova kompaktnost je izuzetno kvalitetna. To znači da imaju veliki broj listova po glavici. Ako gajite sortu srpski melez, postoji mogućnost da sami odlučite do koje veličine će glavica da poraste, a na osnovu toga koliko uložite rada i truda oko nje.

Ukoliko je potreban kupus za pripremanje zimnice, sorta srpski melez je pravi izbor. Ova sorta kupusa zahteva kvalitetno zemljište.

Ukoliko se gaji iz rasada, zemlja mora da se kvalitetno pripremi. To znači da se mora dodati kvalitetno organsko đubrivo, pre svega stajnjak ili kompost. Takođe se koriste i mineralna đubriva. Za jesenju proizvodnju seje se u maju, a može i početkom juna, a rasađuje u toku jula, na razmaku 60×60 ili 60x40cm. Rasađene biljke se u toku leta moraju obilno zalivati, naročito u vreme visokih temperatura.

Uz pravilne agrotehničke mere, glavice kupusa biće spremne za branje tokom oktobra ili čak novembra. Pošto je kupus biljka tolerantna na niske temperature, može se brati i kad prođu prvi mrazevi. Glavice ove sorte najčešće su teške 2 do 3 kilograma, a uz to su odličnog kvaliteta.

Listovi su tanki, sabijeni, lepi, malog korena i veoma pogodni za kiseljenje. Zato je srpski melez pravi izbor za pripremanje zimnice. Glavice kupusa koje će biti korišćene za pripremanje zimnice treba, nakon branja, da odstoje nekoliko dana. Zatim se mogu poređati u burad ili bačve i ukiseliti. Takođe je poznato da je ova sorta dobra i za salatu, jer sadrži dovoljno vode, odnosno, veoma je sočna.