Šta se sve pravi od maslačka

Čaj od maslačka

Čaj od maslačka deluje kao diuretik, jer pomaže izbacivanju viška vode iz organizma. Pomešati po kašičicu osušenih listova, cvetova i sitno seckanog korena i preliti šoljom vrele vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Pije se dve do tri šoljice čaja dnevno.

Sveži sok za stomak

Sok od svežeg maslačka upotrebljava se za ublažavanje stomačnih tegoba. Sok može da se napravi i kombinacijom listova i korena koji se iscede. Dve kašičice tako dobijenog soka sipati u čašu mleka, zasladiti medom i piti ujutro na prazan želudac tri nedelje.

Sirup s medom i limunom

Dve šoljice cvetova maslačka prokuvati u dva litra vode, procediti, dodati kilogram meda i sok od dva limuna. Smesu kuvati na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipati u flašu. Uzimati dva-tri puta dnevno po jednu kašiku.

Vino od maslačka

Pripremiti 6 litara vode, 20 šolja svežih cvetova maslačka, 2 i 1/2 kilograma šećera, 2 limuna, 2 pomorandže, 20 grama kvasca i malo grožđa. Cvetove preliti vrelom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoje 24 sata. Ocediti i dodati sok i koru limuna i pomorandže, a zatim i šećer. Kuvati 10 minuta, procediti, ohladiti i umešati izmrvljeni kvasac.

Ostaviti u loncu dok se ne pojave mehurići, sipati u flaše i zatvoriti zatvaračima od mekog belog papira. Pričekati nekoliko nedelja da fermentacija prestane. U svaku flašu staviti malo grožđa i zatvoriti klasičnim zatvaračem. Vino može da se pije nakon šest meseci.

Ulje za negu i bolove

Dve trećine tegle napuniti cvetovima maslačka. Preliti hladno ceđenim uljem po želji (badem, kajsija, makadam, maslina, susam ili ulje semenki grožđa) do vrha, tako da cvetovi budu potpuno potopljeni. Promešati smesu da izađu mehurići vazduha i staviti gazu na vrh i povezati gumicom. Ostaviti teglu na toplom mestu dve nedelje dok cvetovi ne postanu smeđi. Nakon toga procediti ulje u sterilisanu tamnu bocu. Čuvati ulje na hladnom i tamnom mestu. Dobro ga je imati u kući, jer ima snažno opuštajuće i analgetsko dejstvo. Cvetovi maslačka sadrže lecitin, koji pomaže kod bolesti kao što je psorijaza, neguje i hidrira kožu, leči akne i usporava starenje.

Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo