STABLA SE KREČE U KASNU JESEN

Premaz koji rane leči, izmrzline će da spreči

Kako bi obezbedili bogat i kvalitetan rod, ali i zašitili svoje biljke od brojnih patogena, štetočina i nepovoljnih vremenskih uslova koji prete da ga desetkuju, voćari ne smeju ni u periodu mirovanja da zapostave svoje zasade. Jedna od obaveznih mera je krečenje stabala. To preporučuje i Slavica Stojkić, savetnica u PSS službi u Smederevu:

-Krečenje stabala se ne radi u ranu jesen, jer jesenje kiše mogu da speru krečnu skramu pa ne bi bilo efekta. Najpovoljnije vreme je početak zime, da voćke budu okrečene kada naiđe period nižih temperatura i kako bi se ublažio negativan uticaj smene viših dnevnih i nižih noćnih temperatura. Neki proizvođači ovu meru sprovode u proleće, ali to je greška.

Ona objašnjava da se krečenjem stabala ublažavaju posledice niskih temperatura, jer voćne vrste brzo reaguju na promene temperature:

– Ovom merom se sprečavaju izmrzline na stablu i uništavaju uzročnici mnogih bolesti, ali se i odbijaju glodari. U toku dana, kada su temperature iznad nule, sokovi u stablima se zagreju i kreću od korena prema kruni i ostaju u delu stabla s južne i jugozapadne strane gde je stablo najviše zagrejano. U toku noći, zbog pada temperature ispod nule, dolazi do mržnjenja vode i sokova, širenja ćelija kristalima leda i pucanja kore.

Bela boja odbija sunčeve zrake, sprečava zagrevanje stabla i usporava kretanje vegetacije i to je smisao krečenja, dodaje savetnica Stojkić za „Dobro jutro“:

– Kreči se smesom kreča, kuhinjske soli i sumpora, koja ima i dezinfekciono dejstvo. Rane koje se pojave na deblu brže zarastaju, jer u krečnom mleku ima fitohormona koji pospešuju zarastanje rana. Sindrom propadanja koštičavih voćnih vrsta, koji izaziva sušenje i propadanje stabala, pri redovnoj primeni ove mere nestaje ili se retko javlja. Dobra kaša za krečenje pravi se od 5 kg negašenog kreča (koji se mora ugasiti), 0,5 kg kuhinjske soli i 200 grama sumpora u prahu. Smesa se dovoljno razredi vodom, a potom se četkom premazuju suva stabla i ramene grane.

Posebno ističe da se krečenje stabala preporučuje samo kada je temperatura iznad nule. U protivnom bi se krečna opna smrzla i odvojila od kore i stabla. Na tržištu ima i gotovih premaza za krečenje voćnih stabala koji se razblažuju vodom, a količina vode zavisi od načina upotrebe, to jest od toga da li stabla mažemo četkom ili ih prskamo.

   Piše: Tanja Prolić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18