Stanje ozimih strnih žita u regionu Sombora

Na području delovanja Regionalnog centra PIS Sombor, usevi ozimih strnina se nalaze u fenofazi:

-ozime pšenice – od razvoja lista do bokorenja (BBCH 13-23),

-ozimog ječma – u fazi bokorenja, od 1 do 5 stabla vidljivo (BBCH 21-25).

Vizuelnim pregledom  useva pšenice  na više lokaliteta (Gakovo, Sombor, Apatin), registrovano je prisustvo simptoma:

-sive pegavosti lista (Septoria spp) na 5-30% biljaka i

-pepelnice žita (Erysiphe graminis) na pojedinačnim biljkama.

U usevima ječma, na navedenim lokalitetima je registrovano prisustvo simptoma

-mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na 5 do 30% biljaka,

-sočivaste pegavosti ječma (Rhynchosporium secalis) na do 5% biljaka i

-rđe (Puccinia spp.) na pojedinačnim biljkama.

U svim pregledanim usevima registrovano je  prisustvo aktivnih rupa od glodara.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje redovan obilazak parcela u cilju utvrđivanja brojnosti aktivnih rupa od glodara. Ukoliko se utvrdi više od 10 aktivnih rupa po hektaru preporučuje se primena gotovih mamaka (na bazi cink-fosfida ili bromadiolona). Gotove mamke treba ubacivati u aktivne rupe uz obavezno zatrpavanje rupa kako ne bi došlo do trovanja divljači.

Foto: PIS

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18