Stanje repe kako gde

Visoke temperature nisu prijale šećernoj repi. U zasadima je došlo do odbacivanja lišća, pojave retrovegetacije, kao i pojave truleži. O stanju koje je na terenu zatekao za Dobro jutro je govorio Goran Milanko, inžinjer poljoprivrede iz Nikša Agrara.

– Šećerna repa je kultura koja se odlikuje visokom produkcijom organske materije po jedinici površine i kao takva ima izražene potrebe prema vodi, agrotehničkim merama, zemljišnim i klimatskim uslovima –  a kod nas joj klimatski uslovi ove godine ne idu na ruku.

Repa navodnjavanje

– U našem klimatu koji se definiše kao semiaridni do aridni česta je pojava deficita padavina u junu, julu, avgustu kada je potrošnja vode od strane šećerne repe najveća 50-65% od ukupnih potreba. U toku vegetacije potrebno je oko 555 mm padavina: jun 110mm, jul 120mm, avgust 125mm, a s obzirom na znatno manje količine padavina, uz povećanu prosečnu temperaturu iznad višegodišnjeg proseka sa vrelim danima i tropskim noćima na površinama pod šećernom repom je došlo do odbacivanja lišća i pojave retrovegetacije, praćeno pojavom truleži (uvenuće lišća, trulenje korena), gumoza šećerne repe posledica oštećenja od insekata –  ovi problemi, po rečima inžinjera Milanka, komplikukju proizvodnju, vađenje i doradu repe.

Repa suvo ratarenje

– Ovi problemi komplikuju proizvodnju, vađenje i doradu šećerne repe i direktno utiču na prinos i kvalitet proizvoda. Uz klimatske promene i probleme smatram da je do pojave svega ovoga dovela i učestala setva šećerne repe na istoj njivi, predusev, slabija agrotehnika i zaštita – objašnjava Goran Milanko, naglašavajući da su na površinama pod sistemom za navodnjavanje ovi problemi neznatni.

– Na manjim površinama koje su pod sistemom za navodnjavanje ovi problemi sa truleži i gumozom šeć. repe su neznatni – zaključio je Milanko.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: Goran Milanko

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18