Насловна РАЗНО Stanje useva ozime setve zadovoljavajuće

Stanje useva ozime setve zadovoljavajuće

320

“Može se reći da za useve ozime setve nema opasnosti kada se radi o niskim temperaturama, koje su bile u predhodnom periodu i da s obzirom na zakasnelu setvu trenutni temperaturni uslovi kao i povoljna vlažnost pogoduju rastu i razvoju useva. Pojava niskih temperatura doprineće pripremi useva za predstojeći zimski period i pojavu i niskih temperatura”, navodi Saša Stanković, savetodavac za ratarstvo u niškoj Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi.

Poslednje snežne padavine uglavnom se nisu zadržale na površini zemljišta. Vlage ima dosta u zemljištu i sa aspekta prezimljavalja dobro bi bilo da se formira snežni pokrivač. Međutim sa aspekta ispunjenja planiranog obima setve potrebno je 10-tak dana bez padavina sa sunčanim danima i vetrom kako bi se stvorili povoljni uslovi za dovršetak setve. Sneg neće nepovoljno uticati na iznikle useve. Niske temperature nisu bile ispod -3 i to na nekim područjima. Usevi ozime setve, pogotovu pšenica, raž i tritikale mogu i u početnim fenofazama razvoja podneti ekstremne minimume i do -25 C kojih nije bilo u tokom više predhodnih godina. Može reći da nema opasnosti po prezimljavanje ukoliko je setva kvalitetno obavljena na poželjnu dubinu setve. Ukoliko ima biljaka ili semena po površini, a to je slučaj u izvesnom procentu u uslovima nekvalitetne predsetvene pripreme zemljišta, takve biljke neće podneti pojavu prizemnih mrazeva.

Stanković podseća da na terenima Nišavskog okruga nije u potpunosti ispunjen plan setve ozimih useva strnih žita.

“Procena je da je ostalo da se poseje 25-30% predviđenih površina za jesenju setvu. Velike količine padavina i učestalost padavina onemogućile su ulazak mašina na parcelu, predsetvenu pripremu zemljišta za setvu i samu setvu. Na težim tipovima zemljišta zbog većeg procenta sadržaja gline voda je i dugo stajala na parcelama i nije mogla da se obavi setva. Samo je mali broj proizvođača zahvaljujući ranostasnijim predkulturama ili boljoj mehanizaciji uspeo da poseje ozime useve pre prvih kiša. U poslednjih desetak dana posejan je najveći deo predviđenih površina,” ističe naš sagovornik.

Posejani usevi su zahvaljujući povoljnim uslovima vlage i toplote dobro nikli i formirali dobre sklopove. Usevi imaju dobru kondiciju i zavisno od roka setve nalaze se u fenofazi nicanja do pojave trećeg lista. Usevi poslednjih rokova setve su u fenofazi bubrenja do nicanja.

D.A.