Stanje useva strnih žita

Na teritoriji Nišavskog okruga, usevi ozime setve, zavisno od vremena setve nalaze se u fenofazi bokorenja do prvog pojave kolenca, odnosno fenofaze početka vlatanja. Čak je neznatan procenat useva iz prerane setve u jačem porastu i razviću.

– Ovi usevi su uspeli da prebrode zimu i pored ranije setve, ali se na njima može zapaziti pojava bolesti i najezda lisnih vaši. Zahvaljujući toplom januaru najveći deo useva ozime setve nadoknadio je zakašnjenje u setvi, koja je uglavnom obavljena u drugoj polovini novembra i prvoj dekadi decembra. Uglavnom su usevi ozimih strnih žita formirali dobar sklop i sada jako lepo izgledaju, kaže stručni savetnik u PSSS Niš Saša Stanković.

Naš sagovornik ističe da je na  najvećem delu površina obavljena  prihrana ozimih useva.

– U momentu prve prihrane, pre 30- 40 dana uslovi za iskorišćavanje azotnih mineralnih đubriva nisu bili baš idealni, ali je bilo solidne vlage da se u tom periodu azotna đubriva, koliko toliko, razlože i iskoriste od strane biljaka. Zbog nedovoljno vlage u zemljištu prva prihrana je malo i kasnila. Ali lepa intenzivna boja useva ukazivala je na to da je u tom periodu većina useva imala dovoljno hrane za porast i razvoj, i do pojave prvih jačih mrazeva u februaru, zaista su dobro izgledali. Kiše u poslednjih nekoliko dana i najave daljih padavina u malo dužem vremenskom periodu sigurno će pospešiti bolje razlaganje i iskorišćavanje primenjenih azotnih đubriva pred ovaj kišni period. Padavine i relativno toplo vreme doprineće dobrom porastu i razvoju biljaka, ali i pojavi i razvoju bolesti i korova – upozorava Stanković i dodaje da je ono što raduje “zaista lepa slika na terenima”.

Tekst: D. Miljković

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno