Насловна ВЕСТИ Стапарски ћилим добио мурал

Стапарски ћилим добио мурал

115

На згради Задружног дома у Стапару свечано је представљен мурал са темом Стапарског ћилима у оквиру акционог плана на ИНТЕРРЕГ пројекту ДАНУРБ+. Мурал представља претапање реалног сликовног приказа у дигиталну форму и даје спону традиције са савременим животом, који су осликали Дејан Ивановић (Wuper) и Никола Михајловић (Kori).

ДАНУРБ+ је европски пројекат који укључује шест подунавских земаља с темом коришћења културног наслеђа за промоцију градова дуж тока Дунава, где је из Србије главни партнер на пројекту Архитектонски факултет из Београда, а ЈКП „Простор“ Сомбор је придружени партнер.

Свечаном представљању мурала присуствовали су представници Града Сомбора, Удружења жена „Стапарска ружа“, ЈКП „Простор“, ученици ОШ „Бранко Радичевић“, као и представници Архитектонског факултета у Београду на челу са професорком Александом Ђукић.

Јована Миљевић, помоћница градоначелника Сомбора за област економског развоја и туризма, нагласила је да ће нови мурал додатно ојачати туристички потенцијал.

– Све оно што може да додатно привуче пажњу посетилаца и туриста дуж ове руте свакако да значи. Познато је да Град Сомбор има мноштво материјалних и нематеријалних културних вредности уз то и доста присуства комплементарних природних вредности као што је Горње подунавље, имамо мултикултуралност, богату гастрономску понуду, тако да имамо чиме да привучемо туристе из различитих делова Европе и целог света – истакла је Миљевић.

Архитекта и урбаниста у Сектору за просторно планирање ЈКП „Простор“ Драгана Сиљановић Козодеровић истакла је да су партнери одлучили да се у фокус стави нематеријално културно наслеђе градова који су обухваћени пројектом.

– Ту су у први план избили Бездански дамаст и Стапарска ружа и ми смо кроз серију састанака са стејкхолдерима који су били најактивнији и најзаинтересованији дошли до Стапарске руже, да помогнемо видљивост њих и њиховог ћилима. Зато смо изабрали мурал, јер је ово државни пут, да свакоме ко нема везе са овом причом скрене пажњу, стаће, сликаће мурал, људи ће им испричати, а горе су и просторије у којима они могу и да купе нешто – рекла је Сиљановић Козодеровић.

Мира Ковачев, председница Удружења жена „Стапарска ружа“ нагласила је да захваљујући новом муралу Удружење има још већу видљивост.

– Добили смо подршку како би сам центар красио овај мурал и како би се обратила пажња на просторије Удружења где се данас производи Стапарски ћилим. Удружење има петнаест чланица, активних ткаља има пет. Пуно нам ово значи, пошто се Удружење бави промоцијом, а уједно и оснаживањем жена и туристичком понудом, тако да смо имали већ прву туру туриста који су дошли у обилазак просторија и наше радионице, а такође су се и сликали поред мурала – казала је Ковачев.

Завршна конференција ДАНУРБ+ пројекта одржаће се половином децембра у Будимпешти, где ће бити промовисани атлас и сајт на коме ће бити платформа за све туристе који се одлуче за подунавску руту. Сваки туриста који отвори платформу видеће и Сомбор који ће представити преко 100 разних занимљивих ствари које треба посетити, са описом и координатама за навигацију.

Фото: Град Сомбор