Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО СТАРЕ АУТОХТОНЕ СОРТЕ: Купус вредна животна намирница

СТАРЕ АУТОХТОНЕ СОРТЕ: Купус вредна животна намирница

488

Пишe: Проф др Владан Пешић

Купус међу поврћем заузима истакнуто место, јер га људи готово свакодневно употребљавају у исхрани у свежем и укисељеном стању. Укусно је и хранљиво поврће, јер садржи од 8 до 10% сувих материја, од чега 4 до 5% угљених хидрата, 1 до 1,5% беланчевина и других корисних материја. Купус нема нарочито велику хранљиву вредност (беланчевине, масти или угљене хидрате), али има велики хранидбено-физиолошки значај јер садржи разне минералне материје и витамине.

Вредност купуса је нарочито у томе што је богат витамином Ц, али нису занемарљиви ни витамини групе Б и провитамин А. Од минералних материја, најбогатији је калијумом, затим гвожђем, магнезијумом, сумпором и бакром.

Купус је одавно познат у народној медицини. Користи се као средство против обољења јетре, грудобоље, дизентерије, против болести бубрега и за чишћење и подмлађивање организма, а позната су и његова лековита својства у случају жутице, шећерне болести, малокрвности, као и опекотина.

Касне сорте за њиву, ране за пластенике

Купус – (Brassica oleracea var.capitata L) култура је која се јако дуго гаји. Најважнија сортна карактеристика је дужина вегетационог периода, као и подела купуса према боји главице, генерално на црвене и беле. Према дужини вегетационог периода све сорте купуса делимо на ране (75 до 115 дана), средње ране (115 до 140 дана) и касне (140 до 160 дана). За производњу у заштићеним условима треба гајити ране сорте, а код комбинованог начина производње средње ране и на отвореном простору касне сорте.

Када су у питању одомаћене аутохтоне сорте купуса, погодне за баште и мале заштићене просторе за пољопривредну производњу, најпознатији су футошки купус, домаћи шарени купус тзв. „голубар“ и српски мелез.

Футошки купус

Футошки купус је пре свега намењен биоферментацији, због високог садржаја шећера, који је одлучујући параметар у процесу ферментације. Садржај шећера је значајан, јер процес ферментације је заснован на трансформацији ферментисаног шећера у млечну киселину уз помоћ микроорганизама. Због ове особине може се користити као дијетална храна, али му је далеко већи значај баш у томе што је потрошачима доступна биолошки вредна животна намирница. Поред значаја футошког купуса као укисељеног производа, ту је и друга страна његовог значаја, а то је футошки свежи купус.

Постоје претпоставке да се купус у Футогу почео гајити у 18. веку, тачније од 1760, када је Марија Терезија населила на ово подручје Немце који су гајили млади кромпир као предусев, а купус као други усев и снабдевали Беч овим поврћем. Према томе, купус се у Футогу гаји дуже од 200 година, можда и знатно раније, а и данас Футожани гаје купус на преко 500ха. Деценијским гајењем купуса у Футогу формирала се једна популација која се на основу квалитативних особина издвајала од осталих. Произвођачи су сваке године почели да остављају само одређене биљке за семе, па се дугогодишњим одабирањем створила популација купуса – Футошки купус. Стварању ове популације су свакако допринели повољни агроеколошки услови и географски положај футошког атара.

Футошки купус је касне вегетације, намењен касној производњи, како за кисељење, тако и за свежу потрошњу. Лисна розета је тамније зелене боје, с просечним бројем око 10 листова у розети. Розета је полуусправног облика, полуседећа, са равним, слабо назубљеним ободом листа. Листови су танки, лако савитљиви и еластични. Главица је светлозелене боје, на пресеку бела до беложуте боје, с танким листовима, добре збијености-чврстоће. Однос масе целе биљке и масе главице можемо изразити рандманом. Код ове популације он износи 1,4. Из просечне масе главице се добија користан део главице и он износи 2489,3г или око 85,5%, што је важан показатељ код искоришћавања јестивог дела главице. Сам принос главице је на нивоу 50т/ха.

Шарени купус „Голубар“

Ради сe o старој аутохтоној сорти купуса кoja je и дан-данас заступљена у централним крајевима Србије, кao и у западној и јужној Србији. Има јак коренов систем који једним делом продире у дубину и преко 50 цм. Има моћ доброг усвајања хранљивих материја. У првој години развија кратко стабло (око 10цм) које носи густо поређане листове, у почетку растресите, а на крају формира збијену главицу. Oвa сорта je специфична и бордо је бoje, позната под називом шарени купус, a неко гa зове голубар. Изузетно је укусан и сочан, идеалан зa кисељење, неки гa зову ради тога кацар (зa каце). Oд њега сe праве одличне салате, кao и jeлa oд свежег купуса, има приличан проценат шећера и зато je посебан и jaкo укусан. Главица може да буде веома крупна, aли му je потребно редовно заливање и ђубрење. Изузетно захвална сорта зa производњу.

Српски мелез

Српски мелез је сорта која даје главице уједначене величине, a њихова компактност je изузетно квалитетна. To значи дa имају велики број листова пo главици. Ако гајите сорту српски мелез, постоји могућност да сами одлучите до које величине ће главица да порасте, а на основу тога колико уложите рада и труда око ње.

Уколико је потребан купус за припремање зимнице, сорта српски мелез је прави избор. Ова сорта купуса захтева квалитетно земљиште. Уколико се гаји из расада, земља мора да се квалитетно припреми. То значи да се мора додати квалитетно органско ђубриво, пре свега стајњак или компост. Такође се користе и минерална ђубрива. За јесењу производњу сеје се у мају, а може и почетком јуна, а расађује у току јула, на размаку 60×60 или 60×40цм. Расађене биљке се у току лета морају обилно заливати, нарочито у време високих температура. Уз правилне агротехничке мере, главице купуса биће спремне за брање током октобра или чак новембра. Пошто је купус биљка толерантна на ниске температуре, може се брати и кад прођу први мразеви. Главице ове сорте најчешће су тешке 2 до 3 килограма, а уз то су одличног квалитета. Листови су танки, сабијени, лепи, малог корена и веома погодни за кисељење. Зато је српски мелез прави избор за припремање зимнице. Главице купуса које ће бити коришћене за припремање зимнице треба, након брања, да одстоје неколико дана. Затим се могу поређати у бурад или бачве и укиселити. Такође је познато да је ова сорта добра и за салату, јер садржи довољно воде, односно, веома је сочна