Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Старе, отпорне сорте сочне су без хемије

Старе, отпорне сорте сочне су без хемије

ВОЋАРИ СТАНКОВИЋИ ИЗ МАЛОГ ПОЖАРЕВЦА ЛАКО НАЛАЗЕ ПУТ ДО КУПАЦА

114

На породичној плантажи доминирају старе и проверене сорте бресака (Кардинал, Ред Хевен и Фајет), шљива (Чачанска рана, Чачанска најбоља и Чачанска лепотица) и мушмула (Домаћа мушмула) које се одликују богатством мириса, укуса, и сочношћу, а не траже уобичајену хемијску заштиту јер имају природну отпорност .

Добар део воћа породица произведе продају се на београдској пијаци Зелени венац, а оно што претекне заврши у хладњачама које га извозе на црногорско и руско тржиште.

На породичном имању Станковића из Малог Пожаревца 10. јуна почеће берба раних сорти бресака, а крајем месеца и првих шљива. Посла увек напретек, али када у кући слога влада, све се постиже. Илија Станковић је дипломац Пољопривредног факултета у Земуну и заједно са оцем Славишом, мајком Биљаном и сестром Иваном живи и ради на породичном имању. Узгајају брескве, шљиве и мушмуле, а у винограду произведу онолико грожђа колико им је потребно за властите потребе. Воћарском послу озбиљније се посветио отац 2007. године, а газдинство је званично регистровано пет година касније, када је Илија постао пунолетан.

  • Када кажемо озбиљније, то значи да сада поштујемо све агротехничке мере, што раније није био случај. Трудимо се да сваке године проширимо површине под воћем. То ћемо наставити док не достигнемо максимум који с модерном механизацијом сами можемо да обрађујемо, без ангажовања радника. Радимо интензивну производњу, али не можемо рећи да имамо савремене засаде, јер су они без система за наводњавање. Разлог томе је што у нашем крају немамо могућности да наводњавамо. Када нам финансијски буде доступно бушење артеских бунара, тада ћемо поставити и заливне системе – прича нам овај млади пољопривредник.

 Модернизација уз помоћ државе

Према Илијиним речима, терен на којем се налазе породични воћњаци није подложан граду, али су засади ипак осигурани. За ове намене Станковићи користе подстицаје Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде које им враћа 40 процената од премије. Илија, као носилац пољопривредног газдниства, користи и државне подстицаје за подизање нових засада и куповину нових машина.

Код куповине нове механизације повраћај средстава је 40 одсто, а за куповину садница брескве 50 процената без ПДВ-а. Пошто сади чачанске сорте шљива, подстицај за подизање засада домаћих сорти је 100.000 динара по хектару, плус 50 одсто повраћаја за набавку садница. Сада планира да подигне наменски кредит за куповину пољопривредног земљишта површине једног хектара, по повољним условима који су остварени потписивањем уговра ресорног министарства са банком Поштанска штедионица. Тада би ова породица могла да започене процес модернизације воћњака, а то се пре свега односи на бушење артеских бунара за наводњавање, као и за подизање ограда и противградних мрежа.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us