STEFAN VIDOVIĆ IZ FUTOGA: Sistem “kap po kap” i poji i hrani

Iako je sadnja gotovo svih povrtarskih kultura do jula završena, povrtari moraju posebno biti oprezni. Najtopliji letnji mesec može biti izuzetno nepovoljan za biljke. Zato se povrtar iz Futoga kod Novog Sada Stefan Vidović ovih dana nimalo ne opušta. Navodnjavanje je, kaže, ključna radnja u bašti u kojoj uzgaja luk i šargarepu.

Piše: Andrijana Glišić

Zbog visokih temperatura, šargarepu koja tek treba da nikne naliva svakog dana. Luk je u julu u fazi nalivanja glavice, pa je navodnjavanje takođe neprestano. U ovoj fazi treba mu najviše vode kako bi završio vegetaciju. Sve ide kroz sistem kap po kap.

Kalijum za čvršću glavicu

Što se tiče luka, kada naliva glavicu, tu je navodnjavanje u jako velikom intenzitetu. U nedelju dana imamo po četiri polivanja, možda i pet, ako stignem. Šargarepu imam u svim periodima vegetacije – od nicanja, one koja je u prvim listovima do biljaka koje su spremne za vađenje. Onu koja niče zalivam svakog dana u manjim količinama da bi voda razbila koru. Kada ima već četiri, pet listova, dajem joj vodu tri puta nedeljno u većim dozama – kaže Stefan.

Prihrana je, dodaje, takođe neophodna. Kroz sistem kap po kap biljkama doprema kalijum, azot i huminske kiseline.

-U luk idu kalijum i huminske kiseline, a u šargarepu, pored toga, dodajem i azot. Huminske kiseline su bogate humusom i uz pomoć njih popravljam strukturu zemljišta, jer povrće crpi zemljište u svakom pogledu. Kalijum daje tvrdu i jaku glavicu. U luk ide i magnezijum. Važno je da napravimo što tvrđu glavicu, jer ih vadimo mašinski, pa je bitno da bude čvrsta, kako bi duže mogla da stoji u lageru. Ali, i zbog prinosa, jer to povećava i sam rod.

Tretmani prskanja za zaštitu bilja su takođe neophodni. U luku se, recimo, često pojavljuju tripsi, i to noću.

Zato u toku noći i prskamo. Ne možemo da ih iskorenimo, ali možemo da ih zaustavimo, da ne prave štetu. Žičar najčešće napada i luk i šargarepu, ali problem pravi i šargarepina muva.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18