Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ СТЕФАН ВИДОВИЋ ИЗ ФУТОГА ШТИТИ ПОВРЋЕ ОД ЈУЛСКИХ ВРУЋИНА: Систем “кап по...

СТЕФАН ВИДОВИЋ ИЗ ФУТОГА ШТИТИ ПОВРЋЕ ОД ЈУЛСКИХ ВРУЋИНА: Систем “кап по кап” и поји и храни

121
"Green Morocco Plan was launched to implement and concretize a vast array of structural and sector reforms in agriculture, the mainstay of the country’s economy."

Иако је садња готово свих повртарских култура до јула завршена, повртари морају посебно бити опрезни. Најтоплији летњи месец може бити изузетно неповољан за биљке. Зато се повртар из Футога код Новог Сада Стефан Видовић ових дана нимало не опушта. Наводњавање је, каже, кључна радња у башти у којој узгаја лук и шаргарепу. Због високих температура, шаргарепу која тек треба да никне налива сваког дана. Лук је у јулу у фази наливања главице, па је наводњавање такође непрестано. У овој фази треба му највише воде како би завршио вегетацију. Све иде кроз систем кап по кап.

Пише: Андријана Глишић

Калијум за чвршћу главицу

Што се тиче лука, када налива главицу, ту је наводњавање у јако великом интензитету. У недељу дана имамо по четири поливања, можда и пет, ако стигнем. Шаргарепу имам у свим периодима вегетације – од ницања, оне која је у првим листовима до биљака које су спремне за вађење. Ону која ниче заливам сваког дана у мањим количинама да би вода разбила кору. Када има већ четири, пет листова, дајем јој воду три пута недељно у већим дозама – каже Стефан.

Прихрана је, додаје, такође неопходна. Кроз систем кап по кап биљкама допрема калијум, азот и хуминске киселине.

-У лук иду калијум и хуминске киселине, а у шаргарепу, поред тога, додајем и азот. Хуминске киселине су богате хумусом и уз помоћ њих поправљам структуру земљишта, јер поврће црпи земљиште у сваком погледу. Калијум даје тврду и јаку главицу. У лук иде и магнезијум. Важно је да направимо што тврђу главицу, јер их вадимо машински, па је битно да буде чврста, како би дуже могла да стоји у лагеру. Али, и због приноса, јер то повећава и сам род.

Третмани прскања за заштиту биља су такође неопходни. У луку се, рецимо, често појављују трипси, и то ноћу.

Зато у току ноћи и прскамо. Не можемо да их искоренимо, али можемо да их зауставимо, да не праве штету. Жичар најчешће напада и лук и шаргарепу, али проблем прави и шаргарепина мува.

Летња најезда инсеката

Да је заштита врло важна карика, напомиње и дипломирани инжењер заштите биља Снежана Парађеновић. Истиче да је у последњим годинама забележена интензивна појава инсеката који имају велики број генерација и све то као последица екстремно високих температура.

Имају скривен начин живота, па их је као такве тешко контролисати хемијским мерама сузбијања. Врло је важна правилна и тачна идентификација узрочника која се мора заснивати на континуираним визуелним прегледима, на име којих се предузимају адекватне мере сходно присутним штеточинама, фазама развоја инсеката и саме биљке.

Повртарске културе у производњи на отвореном угрожене су високим температурама. У овом периоду ту су и паприка, парадајз, купусњаче, коренасто поврће, попут першуна, целера, наводи саговорница “Доброг јутра”. А није лака ни производња у пластеницима. Напротив, спољне температуре веома отежавају развој краставца, парадајза, паприке.

Паприке, како на отвореном, тако и у пластеницима, под великим су притиском, пре свега, памукове совице друге и треће генерације, јер су у овом периоду формирани плодови угрожени ларвама, те штеточине које могу да униште плод толико да није употребљив.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us