Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Štete na zasadima ranog krompira

Štete na zasadima ranog krompira

400

Prošlonedeljni mraz naneo je štete od 20 do 70 posto zasadima ranog krompira, dok ostalo povrće nije stradalo. Jedino su proizvođači povrća u zaštićenom prostoru morali da utroše mnogo veće količine energije kako bi održali temperaturu pogodnu za zasade.  

– Mraz koji se kretao u intervalu od minus jedan i minus dva stepena je oštetio rani naklijali krompir pre nekoliko dana. Oštetio je nadzemnu vegetativnu masu, oštećenja se kreću u različitim procentima, od dvadeset do preko sedamdeset posto zavisi od intenziteta prizemnog mraza. To će u nekoliko odložiti vreme formiranja i nalivanja krtola ranog krompira. Za očekivati je, tamo gde se to desilo, da će pomeriti za nekih desetak dana vađenje ranog krompira – rekao je za Dobro jutro profesor Žarko Ilin, dodajući da kod ostalog povrća nema štete.

– Kod ostalih povrtarskih vrsta nema bilo kakve štete, s tim da su u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru dodatno trošili značajne količine energije s obzirom na niske temperature za zagrevanje, pre svega, u proizvodnji rasada – rekao je Ilin.

Tekst: Zorica Dragojević