Štetočine: Zelena stenica u paprici i paradajzu

Na području delovanja RC Kruševac, vizuelnim pregledom useva paprike i paradajza, registruje se prisustvo zelene ili povrtne stenice i to u ekstenzivnoj proizvodnji, na okućnicama, u niskom intenzitetu napada. Ova štetočina se u poslednjih nekoliko godina redovno registruje u usevima paprike, paradajza, krompira, boranije, soje, kukuruza i u zasadima voća i vinove loze.

Zelena povrtna stenica prezimljava u stadijumu imaga na skrovitim mestima, a skolinište nalazi i u stambenim objektima. Ženke polažu buretasta jaja u grupama, sa donje strane listova, na gornjim delovima  biljke domaćina. Jaja su na početku bele boje, a pred samo piljenje dobijaju narandžastu boju. Larve imaju pet razvojnih stupnjeva. Larve prvog razvojnog stupnja ne prave štete, ne hrane se i ostaju na mestu piljenja. Larve drugog larvenog stupnja se takođe ne kreću, ali počinju da se hrane biljnim tkivom. Treći, četvrti i peti stupnjevi larvi se pokreću dalje od mesta piljenja i tako se napad širi.

Ova stenica je polifagna štetočina, a štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke sisanjem biljnih sokova.

U proteklom periodu, najveće štete su registrovane u usevima paprike i paradajza. Na mestima ishrane odraslih jedinki i larvi pokožica ploda gubi boju, a dolazi i do promene ukusa ploda koji postaje gorak. Pojava  ove štetočine je najintenzivnija u vreme sazrevanja i berbe plodova, pa su hemijske mere kontrole izuzetno otežane, zbog nemogućnosti da se uvek ispoštuje karenca insekticida.

Prilikom suzbijanja najveću efikasnost pokazali su insekticidi iz grupe piretroida. Posebnu pažnju treba obratiti na karencu insekticida. Na manjim proizvodnim površinama u cilju smanjenja brojnosti, a samim tim i šteta, moguće je ručno sakupljanje odraslih jedinki i larvi.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno