Насловна ВЕСТИ1 Stislo sa svih strana

Stislo sa svih strana

657

Udruženje malinara Vilamet, očekuje nestrpljivo sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, na koji su pozvani, a za koji treba da se utanači datum i vreme. Na tom sastanku biće, pored ministarke Jelene Tanasković i članova udruženja Vilamet, i predstavnici izvoznika, otkupljivača, direktor Instituta za voćarstvo Čačak i  predstavnici Privredne komore Srbije. Osim najbitnije stavke, cene maline, prisutni će razgovarati i o subvencijama za malinare.

– Čekamo da nam Ministarstvo potvrdi datum i vreme sastanka. Zvali su nas i obavestili da će sastanak biti, samo čekamo da utanače detalje. Sa ministarkom, izvoznicima, Privrednom komorom, otkupljivačima, na jednom mestu pričaćemo o početnoj ceni maline i subvencijama koje su nam potrebne. Da vidimo hoćemo li opstati i šta će od nas ostati – rekao je za Dobro jutro Lazar Todorović iz udruženja Vilamet. Pored problema sa početnom otkupnom cenom, malinari se susreću sa još većim nedaćama. Kakva će malina, kakav kvalitet i kakav rod biti.

– Situacija sa malinom je šarenolika, ništa posebno. U većini mesta još nije aktivno krenula. Svemu je prethodilo ovo hladno vreme, ima dosta malina koje nisu jednako olistale, a neke još nisu ni otvorile skroz pupoljak. To će sigurno ugroziti rod maline, vegetacija je ove godine ranije krenula. Smatramo da će biti problema čim se dosad nije pokrenulo kako treba. U februaru nije tako izgledalo, malina je bila svaka dobra, lepu boju je imala, izgledalo je da će krenuti i olistati. Međutim, sad nije tako kako treba da bude – požalio se Lazar, nadajući se da će posle sastanka u ministarstvu situacija biti mnogo jasnija.

Tekst: Z.D.