Насловна РАЗНО Што пре увести прелевмане на увоз сирева

Што пре увести прелевмане на увоз сирева

45

Представници трговинских ланаца траже од млекара да оборе цене својих производа и да од априла буду исте као цене млечних производа увезених из ЕУ, изјавио је данас представник произвођача млека из Баната Вукашин Баћина и апеловао на државу да што пре уведе прелевмане (увозне таксе) на увоз сирева.

Баћина је навео у саопштењу да је цена сировог млека и даље у паду.

 „Управо смо добили информацију из млркаре да представници трговинских ланаца траже да млекаре оборе цену својих производа и да та цена од 01. 04. 2023. буде иста као цена млечних производа увезених из ЕУ. Апелујемо на државу да што пре уведе прелевмане на увоз сирева. Ако држава не уведе прелевмане у висини од 330 динара по килограму у наредних 10 дана, млекаре обарају цену сировог млека и стају са откупом млека, јер неће моћи да продају свој производ“, навео је Баћина.

Такође, упозорава да би велики број запослених у млекарама могао да остане без посла, као и да ће произвођачи млека бити принуђени да продају краве кланицама. Додаје да се наставља тренд пада цена млека и млечних производа у ЕУ, усмерен ка извозу у земље које су ван ЕУ. „Увоз млечних производа нарочито сирева, у прва два месеца ове године, био је око 2 380 тона. Овај увоз сирева ствара даљи пад цене сировог млека у Србији. Захтевамо хитну и брзу реакцију државе. Не смемо дозволити да увозници и трговински ланци гасе фарме и млекаре по Србији“, поручио је Баћина.

Танјуг