Насловна ВЕСТИ1 Стогодишња каљева пећ греје “Главашеву кућу” у Врањеву

Стогодишња каљева пећ греје “Главашеву кућу” у Врањеву

219

Да у Новом Бечеју негују старе занате и обичаје тог војвођанског краја говори чињеница да је у просторијама Завичајног музеја “Главашева кућа” у Врањеву недавно постављена рустична каљева пећ, стара један век.

Њу је прибавила Туристичка организација општине Нови Бечеј, међутим, ради практичније употребе, уместо на чврсто гориво, она је прилагођена за грејање на струју.

“Ново грејно тело уклапа се у наш амбијент и предвиђено је да каљева пећ греје доње просторије музеја. Слично планирамо и за загревање горње велике куће. Циљ нам је да то буде аутентично и практично, а уједно и штедљиво. Ову рустичну каљеву пећ смо откупили из Београда, а мајстори из Надаља, отац и син, су је раставили и поново сазидали у нашем музеју. Стогодишња каљева пећ је по габариту довољна да загреје наше просторије, канцеларију и берберницу”, објашњава Јанош Косо, кустос Завичајног музеја “Главашева кућа” у Врањеву.

Кажу да уз каљеве пећи “нема зиме”. Оне акумулирају топлоту захваљујући шамотних опека од којих су грађене, а век њиховог трајања зависи првенствено до квалитета материјала од којих се граде. Поносни власници ових грејних тела немају бригу око ложења, јер су оне у стању да топлоту емитују дуги низ сати, без потребе за поновним допуњавањем огрева.

Њихова у односу на остале типове грејања огледа се у томе што се температура њихових зидова креће између 80 и 90°Ц.

Поред површинских украшавања, каљеве пећи су се и технички развијале, па се данас могу једнако сматрати и традиционалним и модерним грејним телом.

Зорана Љубојев