Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Strast prema vinu jača od sunca

Strast prema vinu jača od sunca

164

Drugu godinu zaredom Turistička organizacija Vojvodine priredila je danas u Irigu za ljubitelje i hedoniste vinski ugođaj u vidu degustacije vina 18 vinarija, a da bi se uživalo u njima trebalo je prepešačiti blizu osam kilometara. Na šest punktova koji su udaljeni jedan od drugog oko kilometar, učesnike ove manifestacije pod imenom „Fruškogorska vinska šetnja“ očekivala su dobro rashlađena bela vina i rozei po tri vinarije, zalogajčići i muzika da ugođaj bude kompletan.

Sunce i više od 30 stepeni Celzijusa nisu očito bili prepreka mnogobrojnim istinskim ljubiteljima božanskog pića  da puni očekivanja idu od jedne do druge pagode. Iako su  propozicije propisivale maksimum 50 učesnika po grupi koje su se na sat smenjivale počev od podneva,  čini se kako je vreme odmicalo, da broj učesnika biva se veći.

Na startu, na ulazu u Ribarski trg dočekivala ih je „domaćica“ Saveta Kovačević Cica sa osmehom na licu i nudila da se prvo „založe“. Jer, kako objašnjava, „da bi se dobro popilo, mora da bude dobra podloga, i onda je svako vino dobro, a posebno fruškogorsko“. Na njenom pladnju pravi, seljački doručak: rasčvarena slanina, kuvana jaja, luk – malo proklijao, ali i mladi, pogača domaća, kuvani stari isklijali krompir u ljusci, paradajz…

-Tu je klepetuša, čegrtaljka  da rasteramo čvorke,  mada ni oni ne jedu kao što su nekad. Turisti se najradije hvataju za slaninu – kaže Saveta Kovačević Cica i dodaje da joj je ovo treća godina kako dočekuje učesnike šetnje. Prve godine je organizovana samo za medije, a lane za turiste.

U trosatnu šetnju, od punkta do punkta, vinoljupci idu sa turističkim vodičem koji ih upućuje u zanimljivosti mesta i daje servisne informacije, a kada stignu do pagoda ispod kojih se sakriju od nemilosrdnih sunčevih zraka, prepuštaju se vinskim ugođajima u trajanju od petnaestak minuta.  

Mladom bračnom paru iz Kikinde Jovani i Milivoju Bakiću nije bilo teško da dođu iz Banata zbog vinske šetnje. Oboje su završili fakultete u Novom Sadu i često su u tom gradu,a kad god prilika to dozvoli odu u Vinariju Kovačević gde su se upoznali i venčali. Ta vinarija kao da im je sudbinski predodređena, pa kad su kročili na prvi punkt dočekalo ih Kovačevićevo vino koje je na Jovanu ostavilo dubok utisak.

-Duže sam u svetu vina od supruga, jer je moj otac na mene preneo ljubav prema vinima – kaže Jovana. – On je čak trebalo sa nama da pođe danas, ali je sticajem okolnosti bio sprečen. Volim uglavnom bela vina, i danas sam imala priliku da probam jedno koje nisam ranije pila i vrlo mi se dopalo.

Koliko posetiocima ova manifestacija godi i vinarima. Ivan Trivanović iz Šida, čija vina su mogla da se piju na drugom punktu kaže da je ova manifestacija odlična za promociju vina. – Prodaja nije u fokusu. Ovo je lep događaj kakvih ima širom Evrope, a nov je kod nas. Dolaze uglavnom  ljudi entuzijasti, istinski ljubitelji vina, jer ko bi na ovoj temperaturi  šetao – kaže otvoreno Trivanović i dodaje da ih ima sa svih strana, čak i iz inostranstva.

Svi su željni novih ukusa koja su im i podarili današnji učesnici iz vinske branše sa Fruške gore.

Tekst i foto: Zorica Milosavljević

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.