Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Streč folija može u zaborav

Streč folija može u zaborav

417

Streč folija može da ode u zaborav. Umesto nje, možete koristiti ekološku zamenu u vidu krpica ili vrećica od voska i pamuka. Hrana u njih uvijena ili jednostavno ubačena, traje duže i nema prepoznatljivih oznaka stajanja. Na ideju da ih prave došli su David Stokić i njegova supruga.

– U pitanju je ekološka zamena za streč foliju. Napravljena je isključivo od pamuka i pčelinjeg voska. To omogućava da se ove krpice i vreće oblikuju prema namirnicama. Unutra mogu da se pakuju voće, povrće, hleb, kačkavalj, slanina, šta ko voli – osim za pakovanje može se, po rečima proizvođača, koristiti i za prekrivanje posuda.

– Njima možete prekrivati posude, isti sistem, ista ideja. Za razliku od folije koju bacate ovo je višekratno, može da traje i godinu do godinu i po dana. Pere se samo po potrebi mlakom ili hladnom vodom. Isperete, sasušite, koristite ponovo – a šta ne može da se čuva u ovim vrećicama? Pa, malo toga.

– U ovim vrećicama i krpicama može da se čuva sve, osim svežeg mesa. Vosak ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo, tako da sve što spakujete u njih ostane duže sveže. Hleb neće da vam ubuđa u ovim vrećama, ako vam ostane pola avokada i spakujete neće pocrneti do pet dana u frižideru, limun neće da se skameni ako ga rendate ili podelite na pola. Sve ostane malo duže sveže, a višekratni je proizvod koji ne bacate i ne zagađujete okolinu – osim što ne zagađujete okolinu, koristite proizvod od zdravih materijala.

– Toplotom se spajaju pamuk i vosak. Klasična impregnacija, vosak uđe u tkaninu. Namirnice ne poprime miris voska, a ni krpice ne poprime miris namirnica. Kada ih operete svi mirisi nestanu, a jedino što ne može da se ispere je miris jako dimljene slanine i buđavih sireva. Jedino rešenje je da imamo posebno vrećice i krpe samo za te proizvode – kako ove ekološke zamene za streč foliju nisu skupe, vrlo su tražene.

– Ovo je treća godina kako ih pravimo i moram reći da Beograd lepo reaguje na proizvod. Imamo sve više kupaca i najveće priznanje je kad se vrate po još. Kupuju i za poklon. Prodaja je rastuća i zadovoljni smo – rekao je David Stokić za Dobro jutro.

– Kada se naprave kratko se suše jer je u pitanju pravi kvalitetan vosak, koji nam je bilo teško da pronađemo. Brzo se stegne na sobnoj temperaturi. Vreme pravljenja zavisi od veličine proizvoda, a kod vreća i od toga da treba da se sašiju. Iskroje se, sašiju, pa inpregniraju. Kod krpica je jednostavnije, iseku se na određenu veličinu, impregniraju i osuše. U toku dana može da se završi ceo proces – objasnio je David.

Tekst i foto: Zorica Dragojević