Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Stresite sneg sa zasada maline, a po stabilizaciji vremena uradite zaštitu

Stresite sneg sa zasada maline, a po stabilizaciji vremena uradite zaštitu

4122

Sneg koji trenutno pada širom Srbije malini može doneti samo tehničke probleme. To znači, lom rodnih grančica, zbog čega bi po rečima doktora Aleksandra Leposavića i Milivoja Timotića savetnika za voćarstvo u PSSS Valjevo, trebalo proći kroz malinjake i stresti sneg sa zasada.

– Trenutno je potrebno proći kroz malinjake i stresti sneg da ne bi došlo do loma rodnih grana. U valjevskom kraju, višim delovima, ima snega ali su za sad temperature u plusu. Kako su i u nedelju najavili padavine, potrebno je da malinari redovno obilaze zasade i skidaju sneg, pogotovo sa rodnih grančica – rekao je Timotić za Dobro jutro. Njegove reči, potkrepio je i doktor Aleksandar Leposavić, napominjući da je po stabilizaciji vremena potrebno i prihraniti malinu.

– Osim mehaničkog loma, drugih direktnih opasnosti od snega nema. Problem bi bio samo ulazak u niske temperature. Uslovi su, ne samo za malinu, već i kod svih voćnih vrsta za razvoj bakterioza iz roda pseudomonas i na to proizvođači posebno treba da obrate pažnju. Po stabilizaciji vremena da urade adekvatnu zaštitu koja pored fungicida treba da sadrži i neke od biostimulatora, obavezno sa aminokiselinama, da bi se predupredio nastanak štete – naglasio je doktor Leposavić.

– Bakterija kao bakterija ima izuzetno povoljne uslove za razvoj, kod nas je zabranjeno i nije za preporuku korisiti antibiotike, ali ove neke kombinacije potpomažu biljke. Ako se vreme stabilizuje u nekom relativno kratkom periodu ne bi trebalo da naprave značajnu štetu – zaključio je Aleksandar Leposavić.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: Aleksandar Leposavić