Štrudla neizostavna na banatskoj trpezi

Ljupka Miškov iz Aleksandrova, po oceni žirija, pripremila je najukusniju makovnjaču na prvoj kikindskoj “Štrudlijadi”. Gastronomsku manifestaciju su organizovale članice Etno-građanskog društva „Suvača“ . Odazvalo se 12 učesnica.

– Nadamo se da će ova manifestacija zaživeti i da će konkurencija biti još veća. Zbog poznate epidemiološke situacije, značajan broj predstavnica udruženja žena je otkazao učešće. Štrudle su neizostavne na našim trpezama. U našoj Suvači, svojevremeno, mleli su se žito i mak. Iz tog razloga smo se i odlučile da ustanovimo ovu manifestaciju – rekla je Radojka Vujadinov, predsednica Etno-građanskog društva „Suvača”.

Pored pobednice, pehare su zaslužile i domaćice kojima je pripalo drugo, odnosno treće mesto. To su Boja Oljača iz Novih Kozaraca i Vesna Bačić iz Aleksandrova:

– Štrudla sa makom neizostavna je poslastica na svakoj banatskoj trpezi. Čestitam svim domaćicama, ali i Etno-građanskom društvu „Suvača”. Verujem da će istrajati u nameri da ovo postane još jedna prepoznatljiva gastronomska manifestacija.

Održavanje “Študlijade” podržali su lokalna samouprava i Turistička organizacija grada Kikinde. Trudimo se da unapredimo gastronomsku i turističku ponudu našeg grada- poručila je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika.

Izvor: kikinda.org.rs

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18