Studija: Pčele bolje oprašuju kad konzumiraju kofein

Pčele koje su konzumirale kofein mogu biti bolje u oprašivanju. I baš kao i mnogi među nama, prilično uživaju u kofeinu.

Istraživači s londonskog Grinvič univerziteta, kako prenosi Index.hr, predvođeni stručnjakinjom za ponašanje insekata i ekologiju Sarom Arnold, otkrili su da pčele koje unose kofein u organizam rade svoj posao bolje od onih koje to ne čine.

Pčele s kofeinom bolje pronalaze ciljane useve i delotvornije oprašuju.

Testirane pčele bile su sklonije da traže biljke čiji je nektar sadržavao kofein. Pokazalo se da kofeinski nektar poboljšava fokus pčela i sposobnosti pamćenja.

Šta to znači za poljoprivredu širom sveta?

Studija bi mogla da bude primenjena na komercijalne pčele koje oprašuju ciljane useve u poljoprivrednoj industriji. Poljoprivredne pčele mogle bi dobiti kofein i biti obučene za oprašivanje određenih useva i tako pojačati poljoprivrednu proizvodnju.

To bi pak moglo povećati dostupnost hrane u područjima gde je to potrebno, kažu istraživači.

Izvor: Agrosmart

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno