Пчеле које су конзумирале кофеин могу бити боље у опрашивању. И баш као и многи међу нама, прилично уживају у кофеину.
Истраживачи с лондонског Гринвич универзитета, како преноси Индеx.хр, предвођени стручњакињом за понашање инсеката и екологију Саром Арнолд, открили су да пчеле које уносе кофеин у организам раде свој посао боље од оних које то не чине.
Пчеле с кофеином боље проналазе циљане усеве и делотворније опрашују.
Тестиране пчеле биле су склоније да траже биљке чији је нектар садржавао кофеин. Показало се да кофеински нектар побољшава фокус пчела и способности памћења.
Шта то значи за пољопривреду широм света?
Студија би могла да буде примењена на комерцијалне пчеле које опрашују циљане усеве у пољопривредној индустрији. Пољопривредне пчеле могле би добити кофеин и бити обучене за опрашивање одређених усева и тако појачати пољопривредну производњу.
То би пак могло повећати доступност хране у подручјима где је то потребно, кажу истраживачи.
Извор: Агросмарт