Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Шума враћа снагу и бистри ум

Шума враћа снагу и бистри ум

ПРИРОДА КАО СМИСАО ЖИВОТА

62
Foto: Biljana Nenković

Боравак у шуми враћа снагу и јача имунитет. Бистри мисли и смањује стрес. Тако тврди Љубиша Симовић, инструктор преживљавања у природи, који већину пензионерских дана проводи у шумама Србије. У природи је нашао мир и најважније животне истине, које радо дели с пријатељима.

  • Живим у свету чула, зато је у мом животу све чулно. Ја не читам о шуми, ја је осећам. Не маштам о жубору потока, осећам га и уживам у његовом ритму. Не пишем песме о љубави, ја волим – каже нам Љубиша Симовић на почетку саге о шуми и наставља:

Foto: Biljana Nenković

Права мера човека

„Да бисмо покушали да схватимо природу потребно је читавим бићем, интелектом и чулима уронити у њу и пливати у њој. То је начин да је сагледамо у правом светлу. Природа уздиже нашу свест на потпуно другачији начин, него било шта друго. Ако је разумемо, ставља нас на своје право место, пригушујући нашу таштину у складу с нашом улогом на земљиној лопти. Подсећа нас колико у ствари кратко трајемо као појединци и као врста.“

Шума је за Љубишу друга кућа. Скоро да нема дана када није у природи. Он се није фанатично одрекао људи и постао осамљени чудак. Напротив. У селима кроз које пролази упознао је много људи с којима је близак. Истовремено, покушава да оношумским пријатељима покаже све благодети које она пружа за физичко и ментално здравље.

Свакодневно на друштвеним мрежама објављује читаве албуме фотографија из шума и упознаје на стотине људи са богатством које нам је пред носом, позивајући их да се врате себи. Тврди да свако од нас може бар један дан у недељи да одвоји за шетњу кроз најближу шуму. И што је најважније, добро је осмотри и осети.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us