Šumadija i Tri Morave u programu agroekologije u vinogradima

Razvojni biznis centar iz Kragujevca, kao partner u međunarodnom projektu, započeo je u Srbiji aktivnosti na sprovođenju agroekoloških metoda upravljanja vinogradima. Projekat se finansira iz transnacionalnog Interreg V-B Jadransko-jonskog programa saradnje- Adrion. Okupio je deset partnera i devet pridruženih iz Italije, Slovenije, Srbije, Grčke i Crne Gore, s osnovnom idejom da se zaštite vinogradarske regije primenom održivih modela vinogradarstva.

Nosilac ovog projekta koji podržava agroekološke metode je Razvojna agencija VEGAL iz Italije, a Razvojni biznis centar Kragujevac je odgovorni partner za implementaciju projektnih aktivnosti u Srbiji, u saradnji s Udruženjem vinara Šumadije i Opštinom Topola.

„Cilj projekta je razumevanje agroekologije i već poznatih iskustava u praksi. Želja je da se razviju alati koji će omogućiti izbor vinogradarskih područja i pilot vingrada za istraživanje, kako bi se pratili njihovi agroekološki i ekonomsko-proizvodni rezultati, saopšteno je iz Razvojnog biznis centra Kragujevac.

U Srbiji je izabrano 20 poljoprivrednih gazdinstava koja imaju vinograde i vinarije. U fokusu projekta koji podržava razvoj ekologije u vinogradarstvu su dva vinska rejona – Šumadija i rejon Tri Morave. Reč je o  rejonima u kojima je ukupno 13 vinogorja, u kojima je 8.620 vinograda i 23.000  hektara poljoprivrednih gazdinstava, koja imaju vinograde. 

U ovoj fazi projekta određuju se  ogledna polja na kojima će se primenjivati i pratiti agroekološki principi proizvodnje. Pandemija kovid-19 nije dozvolila okupljanje i organizaciju planiranog javnog događaja, te su zbog toga informacije, potrebne za izradu izveštaja, prikupljene u pojedinačnim konsultacijama sa zainteresovanim gazdinstvima, uključujući vinare i vinogradare iz Topole, Kragujevca, Aleksandrovca i Pomoravlja.

„Predloženo je 20 pilot vinarija, vinograda i  poljoprivrednih gazdinstava, koja primenjuju neke od agroekoloških praksi za istraživanje. Upoređujući iskustva s ostalim partnerskim zemljama saznaćeno stepen primene agroekoloških praksi u vinogradima, dodaju u RBC Kragujevac.

Osnovna ideja ovog projekta je da se zaštite autohtone sorte i da se uskladi održivo i profitabilno gajenje vinove loze i prerade grožđa.

Biljana Nenković

Foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18