Насловна ВЕСТИ Шумадија и Три Мораве у програму агроекологије у виноградима

Шумадија и Три Мораве у програму агроекологије у виноградима

19

Развојни бизнис центар из Крагујевца, као партнер у међународном пројекту, започео је у Србији активности на спровођењу агроеколошких метода управљања виноградима. Пројекат се финансира из транснационалног Интеррег В-Б Јадранско-јонског програма сарадње- Адрион. Окупио је десет партнера и девет придружених из Италије, Словеније, Србије, Грчке и Црне Горе, с основном идејом да се заштите виноградарске регије применом одрживих модела виноградарства.

Носилац овог пројекта који подржава агроеколошке методе је Развојна агенција ВЕГАЛ из Италије, а Развојни бизнис центар Крагујевац је одговорни партнер за имплементацију пројектних активности у Србији, у сарадњи с Удружењем винара Шумадије и Општином Топола.

„Циљ пројекта је разумевање агроекологије и већ познатих искустава у пракси. Жеља је да се развију алати који ће омогућити избор виноградарских подручја и пилот винграда за истраживање, како би се пратили њихови агроеколошки и економско-производни резултати, саопштено је из Развојног бизнис центра Крагујевац.

У Србији је изабрано 20 пољопривредних газдинстава која имају винограде и винарије. У фокусу пројекта који подржава развој екологије у виноградарству су два винска реjона – Шумадија и реjон Три Мораве. Реч је о  реjонима у којима је укупно 13 виногорја, у којима је 8.620 винограда и 23.000  хектара пољопривредних газдинстава, која имају винограде. 

У овој фази пројекта одређују се  огледна поља на којима ће се примењивати и пратити агроеколошки принципи производње. Пандемија ковид-19 није дозволила окупљање и организацију планираног јавног догађаја, те су због тога информације, потребне за израду извештаја, прикупљене у појединачним консултацијама са заинтересованим газдинствима, укључујући винаре и виноградаре из Тополе, Крагујевца, Александровца и Поморавља.

„Предложено је 20 пилот винарија, винограда и  пољопривредних газдинстава, која примењују неке од агроеколошких пракси за истраживање. Упоређујући искуства с осталим партнерским земљама сазнаћено степен примене агроеколошких пракси у виноградима, додају у РБЦ Крагујевац.

Основна идеја овог пројекта је да се заштите аутохтоне сорте и да се усклади одрживо и профитабилно гајење винове лозе и прераде грожђа.

Биљана Ненковић

Фото: Биљана Ненковић