Šumadijska čajanka u Kragujevcu dobila pobednike

Pobednik u kuvanju vruće rakije u Kragujevcu ove godine je ekipa iz obližnjeg sela Kutlovo. Za pravljenje napitka poznatijeg kao Šumadijski čaj potrebna je kvalitetna rakija, pravilno kaljenje i topljenje šećera.

Pehar sa ovogodišnje Šumadijske čajanke, koja se tradicionalno organizuje na Sajmu turizma i seoskog turizma, odneli su Zoran Božanić i Svetislav Sinđelić iz Kutlova. Ovo je njihova prva pobeda u konkurenciji 20 ekipa.

–        Za dobru vruću potrebna je rakija od zrele šljive, čisti sudovi, da se na pravi način preseče i da vatra ne bude jaka – kažu Zoran i Svetislav, ovogodišnji pobednici Šumadijske čajanke.

Svi takmičari su bili složni da je za dobar Šumadijski čaj najvažnije da rakija bude kvalitetna.

–        Ne može od bućkuriša da se napravi dobra vruća. Poželjno je da je rakija odležala dve – tri godine. Neko pravi od meke, a neko od razblažene ljute – kaže Žarko Madžarević.

Ko kuva vruću od ljute rakije mora da je razblaži sa vodom, otprilike u razmeri pola- pola. Stavlja je na šporet ili u kotlić i dodaje jednu kašiku šećera na dve čaše rakije. Kad provri, rakija se kali.

–        Neko za kaljenje kaže da se rakija „preseče“. Sečete je vodom na tački ključanja. Opasno je kaliti rakiju nekom drugom rakijom. Kad je kuvana treba je zapržiti šećerom. Kuvač dobro zagrejati na žaru i onda na njemu istopiti dve – tri kocke šečera. Tako dobija specifičan ukus šerbeta, pa smo je valjda zbog toga i nazvali Šumadijski čaj, kaže Dragoljub Švabić iz sela Vlakča.

Ova rakija se pije dok je vruća uz meze od kiselog kupusa, slanine i pršute. Iz iskustva Šumadinaca najviše prija u mesecima u kalendaru, koji u svom nazivu imaju slovo R- od septembra do aprila.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime