Šumadijska čajanka u Kragujevcu dobila pobednike

Pobednik u kuvanju vruće rakije u Kragujevcu ove godine je ekipa iz obližnjeg sela Kutlovo. Za pravljenje napitka poznatijeg kao Šumadijski čaj potrebna je kvalitetna rakija, pravilno kaljenje i topljenje šećera.

Pehar sa ovogodišnje Šumadijske čajanke, koja se tradicionalno organizuje na Sajmu turizma i seoskog turizma, odneli su Zoran Božanić i Svetislav Sinđelić iz Kutlova. Ovo je njihova prva pobeda u konkurenciji 20 ekipa.

–        Za dobru vruću potrebna je rakija od zrele šljive, čisti sudovi, da se na pravi način preseče i da vatra ne bude jaka – kažu Zoran i Svetislav, ovogodišnji pobednici Šumadijske čajanke.

Svi takmičari su bili složni da je za dobar Šumadijski čaj najvažnije da rakija bude kvalitetna.

–        Ne može od bućkuriša da se napravi dobra vruća. Poželjno je da je rakija odležala dve – tri godine. Neko pravi od meke, a neko od razblažene ljute – kaže Žarko Madžarević.

Ko kuva vruću od ljute rakije mora da je razblaži sa vodom, otprilike u razmeri pola- pola. Stavlja je na šporet ili u kotlić i dodaje jednu kašiku šećera na dve čaše rakije. Kad provri, rakija se kali.

–        Neko za kaljenje kaže da se rakija „preseče“. Sečete je vodom na tački ključanja. Opasno je kaliti rakiju nekom drugom rakijom. Kad je kuvana treba je zapržiti šećerom. Kuvač dobro zagrejati na žaru i onda na njemu istopiti dve – tri kocke šečera. Tako dobija specifičan ukus šerbeta, pa smo je valjda zbog toga i nazvali Šumadijski čaj, kaže Dragoljub Švabić iz sela Vlakča.

Ova rakija se pije dok je vruća uz meze od kiselog kupusa, slanine i pršute. Iz iskustva Šumadinaca najviše prija u mesecima u kalendaru, koji u svom nazivu imaju slovo R- od septembra do aprila.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18