Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Šumska oaza u saksiji

Šumska oaza u saksiji

263

Bršljan predstavlja atraktivnu biljku koju ljudi vole da gaje u svom domu – na fasadama, terasama ili u sobi. Lak je za održavanje, jer je jedna od najotpornijih biljaka na razne uslove, a blagotvorno utiče na čistoću i kvalitet vazduha.

– Bršljan može da ukloni preko 60 odsto prisutne plesni iz vazduha, zatim gljivice, kao i polovinu čestica bakterijskog porekla. Čisti vazduh od duvanskog dima. Posle samo šest sati u prostoriji on će znatno prečistiti vazduh. Jedini oprez je držati ga van domašaja dece i kućnih ljubimaca, zbog otrovnih listova – dodaje Nenković.

Jednostavan za održavanje

U kući kao sobna biljka bršljan zahteva malo više pažnje. U saksiji je potrebno napraviti drenažni sloj od kamenčića i tokom zime zalivati jednom u deset dana. Voli umerenu temperaturu. Poželjno je skoro svakodnevno orošavanja destilovanom vodom sobne temperature, jer mu ne prija suv vazduh od grejanja. Može da se zaliva i kišnicom, čak i ohlađenom vodom u kojoj se kuvalo povrće. Stavite ga na mesta sa dosta svetlosti, bez direktnog sunca. Povremeno brisanje prašine sa listova je, takođe, poželjno. Sobni bršljan se deli na onaj sa čisto zelenim listovima i sa šarenim listovima.

Kada bršljan postane preveliki za prostor, možete ga orezati, ali samo donje strane grana. Kada iz rupe na saksiji počnu da izviruju korenčići, trebalo bi ga presaditi u veću posudu, ali taj posao se obavlja uglavnom jednom u dve godine. Lako se razmnožava reznicama. Zamolite komšije, koje već imaju bršljan u dvorištu da vam odseku reznicu dužine oko 10 centimetara, zasadite je u saksiju i ona će se vrlo brzo primiti i početi da raste. Po želji, bršljan može da ostane u kući ili da se presadi u dvorište na pogodno mesto.

Izgled govori šta mu nedostaje

Bršljan je otporna biljka, ali ponekad mogu da ga napadnu lisne vaši i crveni pauk. Ovaj problem se rešava insekticidima i čestim tuširanjem biljke. Ako su listovi požuteli to je znak da biljku previše zalivate. Bledi listovi ukazuju na nema dovoljno svetlosti ili da je saksija mala. Ako opadaju, takođe je znak da biljka nema dovoljno svetlosti. Suvi listovi poručuju da bršljanu ne odgovara temperatura u prostoriji ili nema dovoljno vlage.

Biljana Nenković