Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Sunce u tegli, zdravlje u ostavi

Sunce u tegli, zdravlje u ostavi

ЗИМНИЦА ОД ПАРАДАЈЗА

740

Paradajz je pravi rajski plod u svakom smislu- ukusan, zdrav, hranljiv i ima neverovatno raznovrsnu primenu. Posebno ga valja jesti svežeg, presnog, jer jedan svež paradajz prosečne težine 90g organizmu „daje“ samo 16 kalorija. Masti ima 0,2g, natrijuma 4mg, ugljenih hidrata 3,5g, vlakana 1,1g, šećera 2,4g i proteina 0,8g. U njemu nema holesterola, ali zato ima dosta kalijuma, čak 280mg. Takođe, sadrži vitamin A, vitamin C, kalcijum i gvožđe. U 100g paradajza ima 0,25mg gvožđa, 270mg kalijuma, oko 22mg fosfora. Ovo povrće, ako se redovno koristi u ishrani, može organizmu da pruži mnogo zdravstvenih prednosti. To je razlog i za pripremu zimnice od paradajza.

Recepti su jednostavni, dodacima se možemo i igrati. Pronađite neke nove, upakujte ga u tegle, zamrznite, napravite pelat, kečap, pinđur, ili ga ukiselite u turšiji, skuvajte i čuvajte u flašama. A, možete i da ga sušite i čuvate u teglama…

Preliv u flaši

Paradajz za zimu može da se čuva u flaši, ali ne samo kao kuvani. Može da se samelje i uz dodatak drugog povrća pripremi preliv za đuveč, čorbu… Potrebno je paradajza koliko mislite da će se potrošiti preko zime, isto toliko paprike babure, koja ljuta papričica, vezica-dve lista peršuna i celera, soli po ukusu, ulja za pravljenje „ čepa“ u flašama i malo sredstva za konzerviranje. Prethodno opran i očišćen paradajz samleti i posoliti po ukusu. U samlevenu smesu dodati po jedan gram salicila za svaki kilogram paradajza i izmešati. U čistu i suvu flašu sipati mleveni paradajz do pola, dodati list peršuna i celera i dve-tri očišćene i isečene paprike, malo ljute papričice, dopuniti flašu samlevenim paradajzom do grlića i u svaku staviti po kašičicu ulja. Dobro zatvoriti i čuvati u špajzu. 

Pelat

Sastojci za 4 tegle: 2 veće crvene paprike, 5kg paradajza, 8 kašika soka od limuna.

Pripremiti veću šerpu koju ćete napuniti vodom i staviti na vatru da proključa. Paprike ispeći, oljuštiti i ohladiti. Iseckati je na sitne kockice. Paradajz oprati i očistiti od jezgra. Potopiti ga u kipuću vodu na minut-dva. Izvaditi ga i odmah ubaciti u činiju s ledenom vodom, takođe na dva minuta da bi se lakše oljuštio. Oljušteni paradajz sitno naseckati, ubaciti u šerpu, sipati sok od seckanja, dodati sitno naseckanu pečenu papriku i zakuvati. Smanjiti vatru i kuvati oko 45 minuta uz često mešanje. U svaku teglu usuti po dve kašike limunovog soka i zagrejati ih u rerni da ne bi pukle prilikom sipanja paradajza. Sipati kuvani paradajz u tegle, promešati da ne ostanu mehurići i vratiti u rernu da se postepeno ohladi.

Kiselo- slatki zeleni paradajz

Sastojci: pola kilograma zelenog paradajza, 1,5 dl belog vinskog sirćeta, 300g šećera, 2 karanfilića.

Paradajz izbodite na više mesta i stavite u tegle. U lonac stavite decilitar sirćeta i dva decilitra vode, pustite da proključa i zatim time prelijte paradajz pa ostavite da odstoji 24 sata. Stavite preostalo sirće da prokuva sa dva decilitra vode, šećerom i karanfilićima. Kada se šećer sasvim otopi, dodajte paradajz i pustite da kipi na tihoj vatri sve dok paradajz dovoljno ne omekša. Paradajz, zajedno s tečnošću u kojoj se kuvao, stavite u tegle. Hermetički zatvorite i čuvajte na suvom i mračnom mestu. Može da se jede posle mesec dana.

Marinirani sa šargarepom

Sastojci: 2,5kg sitnijeg paradajza, 1kg šargarepe, 3 čena belog luka, peršunov list.

Marinada: 100g soli, 100g šećera, 250ml ulja, 250ml sirćeta,100ml vode.

Sastojke za marindu staviti da se kuvaju i prohladiti. Šargarepu i beli luk izrendati pa preliti pripremljenom marinadom. U veću posudu staviti paradajz, preseći ih na polovine, kako bi mogli da se lepo pakuju u tegle. Dodati pripremljenu šargarepu, beli luk i sitno seckan list perpuna pa sve promešati. Prekriti i ostaviti da odstoji 8 do 10 sati, uz povremeno mešanje. Paradajz poređati u tegle, naliti marinadom, poklopiti i pasterizovati.

Najbolje se suši na suncu

Najbolje se suši na suncu – što se u našim uslovima retko kada može uraditi jer je potrebno da deset dana neprekidno temperatura bude visoka i stabilna – u šporetu ili u dehidratoru, kako to rade savremene domaćice. Za ovu deliciju paradajz valja birati. Najbolji je šljivar koji ima puno „mesa“ i malo soka. Pre nego što se upustite u „ovaj poduhvat“ treba da imate na umu da se od dva kilograma svežeg paradajza dobije oko 250ml sušenog. Dodaje se sveže mleveni crni biber ili šarena mešavina bibera, krupna morska so, suvo začinsko bilje – ruzmarin, origano, majčina dušica ili bosiljak – beli luk, hladno ceđeno maslinovo ili suncokretovo ulje.

Paradajz oprati i osušiti. Iseći ga na polovine i četvrtine, kašikom izvaditi sredinu, odnosno mesnati deo sa semenkama. Ovo „meso“ možete posle iskoristiti za pripremu paradajz čorbe ili paradajz sosa, ili ga, u nedostatku vremena, jednostavno zamrznite. Ako se suši u rerni, na pleh stavite pekarski papir i rasporedite paradajz, posolite, pobiberite i pospite sušenim bosiljkom ili origanom. Na svaki paradajz sipati po jednu kap maslinovog ulja. Rernu zagrejati do 60 stepeni i staviti pleh unutra. Vrata rerne ostaviti malo otvorena kako bi vlaga brže isparavala. Paradajz sušiti od pet do osam sati, u zavisnosti od temperature rerne i veličine kriški. Gotov paradajz treba da bude malo vlažan i lako savitljiv, kao gumenast s krajevima savijenim na gore. Bitno je da ga ne presušite, da ne postane suv i lomljiv.

Osušen se prvo ohladi. Na dno pripremljene čiste tegle sipajte malo maslinovog ulja, zatim ubacite grančicu ruzmarina, a može i origano ili drugo suvo začinsko bilje, i krupno naseckani beli luk. Napunite tegle do trećine sušenim paradajzom, sipajte ulje, zatim opet bilje i beli luk, pa tako sve do kraja. Na kraju paradajz malo pritisnite i dopunite teglu uljem do vrha tako da potpuno pokrije sadržaj. Inače, rok trajanja mu je oko šest meseci, a otvorenu teglu valja držati u frižideru.

Salate sa sušenim paradajzom

Ulje u kojem se čuva paradajz ne bacajte, već ga sačuvajte i koristite za salate. Čak i parče hleba umočeno u to ulje, sakomadićem sušenog paradajza preko, neverovatno je ukusno! A paradajz iz tegle je ukusna i zdrava salata u svako doba godine. Sušeni paradajz možete jesti u salatama, stavljati ga u omiljena jela ili pomešati sa feta sirom i jesti kao idealan zdrav obrok. Dobra je i salata sa bebi mocarelom, rukolom i sušenim paradajzom, a ona s sušenim smokvama, rukolom i sušenim paradajzom je vrhunski mediteranski specijalitet u našim, kontinentalnim uslovima. Kada nemate vremena za spremanje sosa za špagete ili pastu, dovoljno je da imate sušeni paradajz i malo slanine i ne morate da brinete.

Tapas

Budite u trendu i napravite ukućanima nešto nesvakidašnje, tapas – salatu od sušenog paradajza, feta sira i oraha. Za četiri osobe treba 250g feta sira, 100g sušenog paradajza, dve kašike kapara ili crnih maslina, šaka krupno seckanih oraha, tri kašike maslinovog ulja, jedna puna kašičica meda, sok od pola limuna, par grančica majčine dušice, i po ukusu soli i bibera. Uzmite manju vatrostalnu posudu. Iskidajte feta sir na veće komade, poslažite u posudu u kojoj ćete peći. Na fetu stavite sušeni paradajz, kapare ili masline, orahe, par grančica timijana i sve to zalijte s prelivom od maslinovog ulja, kašičice meda, soka od limuna i malo bibera. Rernu ugrejte na 200 stepeni i pecite oko 15-20 minuta, dok sir ne počne da s krajeva menja boju. Poslužuje se toplo uz domaći hleb.

Salata s mirisom mediterana

Salata od sušenog paradajza, prikladno posluženje s mirisom Mediterana, priprema se sada, a koristi tokom zime. Potrebno je tri kilograma svežeg paradajza od koga se, posle sušenja, dobije oko pola kilograma suvog, pola litra belog vina, šest čenova belog luka, origano, jedna veza bosiljka, dve ljute papričice, maslinovo ulje i so po ukusu. U posudu se ulije vino s malo soli i stavi na ringlu da provri, pa se u njemu blanširaju kriške suvog paradajza. Gotove se stave u cediljku, a zatim i na kuhinjski papir da se ocede. Beli luk iseckajte na tanke listiće, dodajte origano, bosiljak i ljute papričice. Teglu, ili više manjih, dobro operite, sterilizujte i prohladite, pa ređajte naizmenično slojeve suvog paradajza i belog luka i začina. Na kraju zalijte paradajz maslinovom uljem, teglu zatvorite i stavite u dublji sud s vodom i pasterizujte desetak minuta. Kada se tegle ohlade, odlažu se na tamno i suvo mesto.

S. Mujanović i B. Nenković

Dobro jutro broj 581 – Septembar 2020.