Насловна ВЕСТИ Сунцокрет добро родио, откупна цена задовољава

Сунцокрет добро родио, откупна цена задовољава

11

Пораст цене зејтина у малопродаји, што је последица пораста вредности сировине, ставио је фокус на питање домаће производње сунцокрета. Србија има довољно те уљарице за домаће потребе, али цену диктира светско тржиште.

„Када је у питању сунцокрет, приноси су бољи него што смо очекивали ове године, јер су они поново негде на нивоу око три тоне, а површина од 220. хиљада хектара говори да имамо нешто преко 660.000 тона. То значи да смо се и на европском нивоу устабилили и да је производња сунцокрета била добра, а да је сунцокрет вероватно биљка која најбоље трпи ове екстремне климатске промене. Произвођачи су сигурно задовољни са ценом.“ рекао је стручњак новосадског Института за ратарство и повртарство Владимир Миклич.

Простора за повећање површина под сунцокретом има у централној Србији, али он не очекује да оно буде значајно, али ни да се смањи.

У току је жетва у Русији и Украјини, приноси су солидни, а цене меркантилног сунцокрета су високе, преко 500 односно 600 евра.

„Када је Институт у питању, имамо најбржу измену сортимента и присутни смо у више од 20 земаља света, када се ради о сунцокрету, а интересовање је велико. Сунцокрет остаје једна од узданица ове установе“ каже Миклич.

У јуну 2022 године ће се у Новом Саду одржати 20. Међународна Конференција о сунцокрету са око 500 еминентних стручњака из целог света.

Извор: РТВ

Фото: Pixabay