Suncokret najisplativija kultura ove godine

Žetva suncokreta u zrenjaninskom ataru je u toku i, ukoliko se ništa bitno ne promeni, ova uljarica će biti najisplativija ovogodišnja poljoprivredna kultura. Bojan Jovanović posejao je proletos suncokret na blizu 50 hektara.

– Moje njive su u zrenjaninskom ataru, zemlja je dobra, a rod će biti na nivou višegodišnjeg proseka, oko 3.000 kilograma po hektaru. Ovu godinu je obeležila velika suša i, ako se to uzme u obzir, prinosom sam vrlo zadovoljan, kao i cenom koja je još akontna. Čak postoji velika verovatnoća da, što se tiče suncokreta, ova godina bude izuzetno dobra, jer se uljari i izvoznici utrkuju oko cene i otkupa. Cena sirovog ulja na svetskom tržištu raste, pa izvoznici imaju računa da plaćaju više. Videćemo, ali ko je sejao suncokret ove godine, nije se pokajao – kaže Bojan Jovanović.

Da će, kako sada stvari stoje, suncokret biti najisplativija poljoprivredna kultura slaže se i Ivan Urošević, čije su njive pod suncokretom u ataru Melenaca.

– Ako se uzmu u obzir suša, cena i prinos, suncokret će sigurno biti najisplativiji. Melenačka zemlja je nešto lošija i prosečan rod se kreće od 1.900 do 2.300 kilograma po hektaru. Akontna cena je stigla do 56 – 57 dinara za kilogram, i to je dobra cena. Videćemo u kom će pravcu ići dalje – kaže Urošević.

Suncokret je, prema utisku naših sagovornika, ove godine posejan na površinama skoro istim kao i prošle godine. Da li će dobra cena i solidan prinos uticati na to da se naredne godine suncokret seje više, niko ne može sa sigurnošću da kaže.

– Cenu sličnu ovogodišnjoj imali smo pre pet godina, a onda je usledio sunovrat, pa je stigla i do 30 dinara. Ne postoji dugoročna politika, tako da cena nije odlučujući faktor – tvrde naši sagovornici.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno