Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ СУША И ГРАД НЕВОЉЕ ЕВРОПСКИХ ПРОИЗВОЂАЧА ЈАБУКА: Раст трошкова и пад тражње...

СУША И ГРАД НЕВОЉЕ ЕВРОПСКИХ ПРОИЗВОЂАЧА ЈАБУКА: Раст трошкова и пад тражње једу зараду

63

Суша, град и климатске промене уопште нису једине невоље које су ове године погодиле произвођаче јабука. Они су морали да плате и цену светске кризе, скупљих енергената и других инпута, као и пад потрошње и тражње јабука. Уместо процењених 14 милиона тона, у Европи је убрано око 12 милиона тона јабука. Сезона је тешка, а ни будућност неће бити лака, оцењено је на недавној Међународној годишњој конференцији „Prognosfruit 2022“, одржаној у Београду, одакле је поручено европским произвођачима, међу њима и Србији, да ће морати да умањене зараде троше рационално, а излазе из тешкоћа да траже заједно.

Пише: Јасна Бајшански

– Насупрот умањењу приноса, имамо добар квалитет плодова и већи садржај шећера – истакао је Филип Бинар, генерални секретар Светске асоцијације произвођача јабука и крушака WAPA. – Али, проблем за будућност је смањење потрошње јабука које проузрокује смањење нето прихода. Велики део прихода грађана одлази на плаћање енергије, те им мање новца остаје за куповину воћа.

Вишак стоних јабука мораће у прераду

Он је указао и на специфичности појединих тржишта. Подаци показују да се из Европе мање извозе стоне јабуке и ту постоји проблем с превозом камионима. Такође је за 20 одсто смањен увоз из иностранства. С друге стране, апсорпција прерађивача је велика, а њима ће требати већа количина јабука него прошле године. У Западној Европи јавља се вишак од 220.000 тона стоних јабука, од тога у Италији је 100.000 тона, у Француској исто толико и нешто више у Немачкој. Када се говори о Источној Европи, евидентно је да у Пољској немају довољно велико тржиште за свеже воће, којег ће бити два милиона тона, а то значи да ће 70 одсто рода у овој земљи морати да оде у прераду, што је веома лоша стартна позиција за Пољску.

Када је реч о двобојним јабукама, за групу јонаголд ће бити краћи период продаје, а већи род него прошле године. У Пољској је 150.000 тона више црвеног јонапринца, док су у Западној Европи трговци опуштенији него прошле године, јер је ових јабука 30.000 тона мање него лане.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us