Насловна ВЕСТИ1 Суша у Бразилу срезала принос кафе

Суша у Бразилу срезала принос кафе

20

Кесица од 180 грама омиљеног јутарњег напитка достигла је на нашем тржишту цену од 420 динара. Паковања традиционалне кафе од 200 грама два највећа произвођача у Србији, за годину дана поскупела су од 55 до 115 динара. Лане у септембру кесица ове количине коштала је од 220 до 270 динара, а сада потрошачи углавном треба да издвоје од 275 до 385 динара, док се на акцији може наћи за 240 до 300 динара, пишу „Новости“.

Најјефтније овај напитак продају поједини мали домаћи произвођачи. Њихова кесица од 200 грама кошта од 250 до 280 динара, а на попусту 220 динара. Најскупљи су мања паковања од 180 грама, за која се наводи да садрже квалитетнију кафу, а продају се од 350 до 420 динара, пишу „Новости“.

За последњих 12 месеци кафа је више пута поскупљивала, а како сазнајемо у трговинским ланцима, у августу је један велики произвођач на нашем тржишту подигао цене својих брендова за 20 одсто. Према подацима Републичиког завода за статистику, од краја прошлог јула до осмог месеца ове године, тај производ, укључујући и традиционалну и инстант кафу, у просеку је поскупео 26,1 одсто.

Крајем августа је Wall Street Journal (WSJ) најавио да се очекује да би смањен принос кафе у Бразилу, највећем светском узгајивачу, могао да изазове нагло повећање цена сировог зрна широм света у наредним месецима. Према извештају Међународне организације за кафу из јула ове године, очекује се да ће се глобална потрошња тог производа повећати и надмашити производњу до краја године, што би, уз пад приноса, могло довести његове цене на нове рекордне вредности.

Србија годишње увезе око 30.000 тона кафе. Она углавном стиже из Бразила, који је највећи произвођач арабике на свету и снабдева трећину глобалног тржишта. Кафу робуста набављамо из Вијетнама, Уганде, Костарике, Колумбије, Јамајке, Индонезије. У зависности од врсте и земље порекла разликује се и њихов укус.

Како наводи WSJ, према подацима о трговању, фјучерси кафе порасли су за скоро 90 одсто прошле године након што су суша и мразеви утицали на бразилску производњу. Цене кафе су у фебруару достигле десетогодишњи максимум на 2,59 долара по фунти, што је повећање од 18,06 процената у односу на претходну годину.

Аналитичари тржишта очекују даље поскупљење због специфичности бербе кафе у Бразилу. Због екстремних временских прилика у 2021. години, очекивања за овогодишњу жетву су ниска, посебно имајући у виду пораст трошкова ђубрива и транспорта.

Поред Бразила, плантаже у Колумбији, још једном великом извознику кафе, такође су биле погођене временом влажнијим од уобичајеног. Према неким проценама очекује се да ће овогодишњи приноси на неким фармама бити мањи за 50 одсто.

Потрошачи се жале на скок цена свог омиљеног напитка. Весна Марковић из Београда каже да увек купује исту врсту традиционалне кафе једног познатог бренда.

– Сада кесица од 200 грама њихове кафе кошта 340 динара, а раније је била око 290 динара – истиче Марковићева. – То је превише. Смањила сам број кафа које попијем у току дана и купујем само паковање од 100 грама.

Јована Стевић каже да је до недавно пазарила паковања квалитетније кафе која су увек скупља, али да је сада одустала.