Sušeni paradajz u maslinovom ulju

Porodična italijanska trpeza ne može se zamisliti bez sušenog paradajza u maslinovom ulju. Još uvek ga ima dovoljno na našim pijacama pa možete i vi da ga pripremite. Potrebno vam je dva kg paradajza (po izboru), beli luk, bosiljak, ruzmarin (sveži ili sušeni), origano ili vranilova trava, ekstra devičansko maslinovo ulje, so, biber, lovorov list, sveža majčina dušica po želji. Izaberite sitniji paradajz približno iste veličine kako bi se ravnomerno osušio. Rernu ugrejte na 100 stepeni, a dok se ona greje operite paradajz i osušite, obrišite krpom ili papirnim ubrusima. Na dno posude za pečenje stavite papir za pečenje, a povrće isecite na četvrtine i složite na pleh. Neoljuštene čenove belog luka složite između kriški paradajza, posolite, pobiberite i poprskajte ekstra devičanskim maslinovim uljem. Stavite u rernu na sušenje 3 do 4 sata. Zatim ugasite rernu i ostavite kriške da se ohlade. U sterilisane tegle složite ruzmarin, ohlađen paradajz i oljušteni pečeni beli luk. Dodajte  po jedan lovorov list, listove svežeg bosiljka, svežu majčinu dušicu i na kraju prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem do vrha paradajza. Ako nemate plastičnu „zvezdu“ koju ćete ubaciti u teglu i sprečiti da se paradajz podigne, prokuvajte čačkalice, osušite ih papirnim ubrusom i „prekrstite“ ih na vrhu tegle, zavrnite poklopac i čuvajte na suvom i tamnom mestu u ostavi. Za ovaj specijalitet birajte manje tegle da se sadržaj potroši za jedan obrok. Ako nešto preostane čuvajte u frižideru.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime