Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Sušeni paradajz u maslinovom ulju

Sušeni paradajz u maslinovom ulju

89

Porodična italijanska trpeza ne može se zamisliti bez sušenog paradajza u maslinovom ulju. Još uvek ga ima dovoljno na našim pijacama pa možete i vi da ga pripremite. Potrebno vam je dva kg paradajza (po izboru), beli luk, bosiljak, ruzmarin (sveži ili sušeni), origano ili vranilova trava, ekstra devičansko maslinovo ulje, so, biber, lovorov list, sveža majčina dušica po želji. Izaberite sitniji paradajz približno iste veličine kako bi se ravnomerno osušio. Rernu ugrejte na 100 stepeni, a dok se ona greje operite paradajz i osušite, obrišite krpom ili papirnim ubrusima. Na dno posude za pečenje stavite papir za pečenje, a povrće isecite na četvrtine i složite na pleh. Neoljuštene čenove belog luka složite između kriški paradajza, posolite, pobiberite i poprskajte ekstra devičanskim maslinovim uljem. Stavite u rernu na sušenje 3 do 4 sata. Zatim ugasite rernu i ostavite kriške da se ohlade. U sterilisane tegle složite ruzmarin, ohlađen paradajz i oljušteni pečeni beli luk. Dodajte  po jedan lovorov list, listove svežeg bosiljka, svežu majčinu dušicu i na kraju prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem do vrha paradajza. Ako nemate plastičnu „zvezdu“ koju ćete ubaciti u teglu i sprečiti da se paradajz podigne, prokuvajte čačkalice, osušite ih papirnim ubrusom i „prekrstite“ ih na vrhu tegle, zavrnite poklopac i čuvajte na suvom i tamnom mestu u ostavi. Za ovaj specijalitet birajte manje tegle da se sadržaj potroši za jedan obrok. Ako nešto preostane čuvajte u frižideru.

Piše: Svetlana Mujanović