Насловна ВЕСТИ Сусрет виноградара на промоцији Телечког виногорја

Сусрет виноградара на промоцији Телечког виногорја

114

У циљу развоја туризма Туристичка организација општине Кула у „Винарији Милисављевић“ у Липару приредила „Дан вина“ кроз промоцију Телечког виногорја. Телечка висораван се простире у централном делу Бачке, а Телечко виногорје је за сада велико 115 хектара, а виноградарством се баве 344 газдинства.

Уз звуке фанфара госте су поздравили вински витезови, а након краћег музичког наступа професора гитаре Марка Радојковића и студенткиње соло-певања Кристине Афић присутнима су се обратили три велика мајстора: Карољ Лацковић из винског витешког реда Телечке висоравни „Свети Димитрије“ из Бајше, Јанош Тот из Бачког винског реда „Свети Ђорђе“ из Фекетића и Карољ Молнар из винског витешког реда „Свети Трифун“ из Бајмока. У неформалном делу програма, сви присутни су уживали у музици гудачког квартета „Grande Strings“.

– Сваке године се број засада винове лозе повећава и појављују се нови произвођачи вина, иако мали, полако уз помоћ државе, Покрајине и општине стасавају и постају препознатљив бренд. У плану је да се свих 36 винских подрума у Црвенки реконструише и постану део угоститељско-туристичке понуде општине Кула – рекао је председник општине Кула Дамјан Миљанић.

Потом је уследио радни део промоције у оквиру којег су се виноградарима и њиховим гостима обратили представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, Мирко Марић председник Удружења винограда и воћара „Стари подруми“ из Црвенке, а о предусловима за развој виноградарства на подручју Телечке висоравни говорила је Јована Мјеримачка, докторанд на новосадском Пољопривредном факултету.

Радни део је завршен предавањем енолога, а потом обиласком винограда, барик подрума и погона за производњу вина „Винарије Милисављевић“, а није изостала ни дегустација вина са Телечке висоравни.  Овај сусрет имао је и међународни карактер, пошто су у госте стигли виноградари из Мађарске, који су пренели покоји добар пример из праксе винорадарима из Телечког виногорја.

Туристичкој организацији општине Кула свесрдну подршку у организацији „Дана вина“ пружили су Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Општина Кула.

Фото: Општина Кула