Насловна ВЕСТИ1 Сутра почиње Међународни фестивал фолклора „Бечеј фолк фест“

Сутра почиње Међународни фестивал фолклора „Бечеј фолк фест“

239

Седми по реду Међународни фестивал фолклора „Бечеј фолк фест“ почиње у суботу, 13. августа и трајаће до уторка 16. августа. Љубитељи традиционалне игре уживаће тих дана у Бечеју на Тргу ослобођења, а ова мирна војвођанска варош постаће престоница светске културе.

На манифестацији ће и овог пута, поред организатора Културно-уметничког друштва „Ђидо” Бечеј, бити представљени учесници из шест страних земаља.

“Публика ће ове године имати прилике да ужива у наступима фолклорних ансамбала из Словеније, Словачке, Бугарске, Мексика, Босне и Херцеговине, као и из Србије. Овогодишњи преседан је да ћемо имати прилику да угостимо професионални ансамбл „Венац“ Приштина, Грачаница. Самостални концерт овог ансамбла се са нестрпљењем очекује другог дана фестивала у недељу 14. августа”, казао је координатор фестивала, Горан Ћурчић.

Концерти почињу у 20 часова, док је дефиле учесника заказан за 19 сати. У случају лошег времена, програм ће бити одржан у сали Градског позоришта Бечеј.

Отказани су наступи ансамбала из Алжира, Египта и Обале Слоноваче због проблема око добијања виза. У оквиру фестивала биће уприличен и Етно базар, па ће тако публика моћи да види и купи разне рукотворине. Поред тога, прошлогодишњу изложбу ношњи, замениће путујућа изложба фотографија “Ципела главу чува, шубара је краси” у организацији омладинске секције ЦИОФФ Србија.

“Реч је о изложби која ће бити 15. и 16. августа постављена у галерији “Круг” у Бечеју. Посетиоци ће имати прилике да виде више од 30 примерака обуће која је кроз историју обележила наш народ. Од радне, парадне, преко неких примерака који су се користили искључиво током појединих обреда и церемонија”, казала је координаторка фестивала, Марина Ћурчић.

Осим “Ђида” и ансамбла “Венац”, наступиће и АКУД “Соња Маринковић” из Новог Сада и МКД “Петефи Шандор” из Бечеја. Када је реч о наступу “ђидоваца”, они ће на овогодишњем фестивалу наступати сваке вечери, а премијерно ће бити изведене две нове кореографије, које публика до сада није имала прилике да види.

Иначе „Бечеј фолк фест“ организује се под покровитељством УНЕСК-а, у сарадњи са Општином Бечеј и уз помоћ и подршку бројних привредника, предузетника и пријатеља КУД “Ђидо”.

“Овај фестивал постао је бренд у нашем граду, постао је заштитни знак Бечеја. То је препознала локална самоуправа јер ми на најбољи начин представљамо наш град кроз културу, кроз фолклор, кроз једну уметност која је и даље актуелна без обзира што је данас 21. век и што смо затрпани многим модерним покретима”, казао је Горан Ћурчић.

Првог дана фестивала наступају ансамбли из Румуније, Словачке, Словеније, Босне и Херцеговине, МКД “Петефи Шандор” Бечеј. Други дан је резервисан за АНИП “Венац”, док ће се трећег и четвртог дана публици представити Словенци, Бугари, Мексиканци, док је наступ АКУД “Соња Маринковић” заказан трећег дана фестивала.

Фестивал је до сада угостио бројне учеснике, ансамбле 21 државе са четири континента, као што су Колумбија, Грузија, Русија, Француска, Шпанија, Италија, Перу, Кипар, Румунија, Мађарска, Чешка, Словенија, Хрватска, Египат и друге земље.

Иначе, КУД “Ђидо” данас прославља своју славу Свету мајку Ангелину, која је заштитница друштва, а нови кум ће бити Драган Коковић,  члан Управног одбора и дугогодишњи активни члан “Ђида”.

Зорана Љубојев