Suvo grožđe – riznica kalijuma i magnezijuma

Ako je tradicionalno sušeno, suvo grožđe je minimalno obrađena namirnica koja ne sadrži konzervanse i aditive. Ali, bogato je šećerom i kalorično, pa nije retko pitanje – koliko je zaista zdravo za konzumiranje.

Suvo grožđe je, kada se suši na suncu, potpuno prirodna hrana koja nam dolazi u nekoliko varijanti i boja, u zavisnosti od vrste grožđa koje se suši. 

„Tradicionalno grožđe sušeno je na suncu, ne sadrži dodatne konzervanse ili stabilizatore i proces takvog prirodnog sušenja odgovoran je za njihovu smeđu boju. Zlatne, žućkaste grožđice, međutim, suše se u dehidratoru i sadrže sumpor-dioksid kao konzervans i imaju drugačiju boju“, objasnila je nutricionista Dženi Fridman iz Filadelfije.

Obe vrste sušenog grožđa su zdrave, i hranljive. Dobar su izvor fitonutrijenata – biljnih jedinjenja koja sadrže antioksidativna i antimikrobna svojstva, dodaje dijetoterapeut Brajan Sen Pjer.

Takođe, suvo grožđe sadrži malo gvožđa i male količine drugih vitamina i minerala, uključujući oko 300 miligrama kalijuma za standardnu porciju od četvrtine šolje. Inače, Nacionalni institut SAD za zdravlje preporučuje odraslima 4.700 miligrama kalijuma dnevno.

Ovo suvo voće sadrži još i magnezijum, koji je koristan za zdravlje srca, nervni sistem i mišiće, kaže Fridmanova. Ima i oko dva grama vlakana po porciji, što je takođe pogodno za one koji ga konzumiraju.

Ali suvo grožđe je takođe relativno kalorično. Porcija (trećina velike šolje ili ravno-pun dlan) ima oko 130 kalorija, što može biti puno za malu užinu.

Jedna porcija sadrži i oko 24 grama šećera, ali razlika je u tome što je šećer u suvom grožđu, za razliku od slatkiša, prirodan. Neki proizvođači dodaju šećer ovoj namirnici, pa stručnjaci savetuju da pažljivo birate kakvu namirnicu kupujete.

Suvo grožđe se može jesti samostalno, ali „preporučujem da ga kombinujete sa malo proteina i masti“, kaže Fridmanova. Na primer, može se dodati u razne vrste salata.

Ako želite da smanjite šećer u vašoj ishrani, koristite suvo grožđe za pravljenje kolača kad god možete, umesto granulisanog ili belog šećera.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime