Насловна ВЕСТИ Суво грожђе – ризница калијума и магнезијума

Суво грожђе – ризница калијума и магнезијума

71969

Ако је традиционално сушено, суво грожђе је минимално обрађена намирница која не садржи конзервансе и адитиве. Али, богато је шећером и калорично, па није ретко питање – колико је заиста здраво за конзумирање.

Суво грожђе је, када се суши на сунцу, потпуно природна храна која нам долази у неколико варијанти и боја, у зависности од врсте грожђа које се суши. 

„Традиционално грожђе сушено је на сунцу, не садржи додатне конзервансе или стабилизаторе и процес таквог природног сушења одговоран је за њихову смеђу боју. Златне, жућкасте грожђице, међутим, суше се у дехидратору и садрже сумпор-диоксид као конзерванс и имају другачију боју“, објаснила је нутрициониста Џени Фридман из Филаделфије.

Обе врсте сушеног грожђа су здраве, и хранљиве. Добар су извор фитонутријената – биљних једињења која садрже антиоксидативна и антимикробна својства, додаје дијетотерапеут Брајан Сен Пјер.

Такође, суво грожђе садржи мало гвожђа и мале количине других витамина и минерала, укључујући око 300 милиграма калијума за стандардну порцију од четвртине шоље. Иначе, Национални институт САД за здравље препоручује одраслима 4.700 милиграма калијума дневно.

Ово суво воће садржи још и магнезијум, који је користан за здравље срца, нервни систем и мишиће, каже Фридманова. Има и око два грама влакана по порцији, што је такође погодно за оне који га конзумирају.

Али суво грожђе је такође релативно калорично. Порција (трећина велике шоље или равно-пун длан) има око 130 калорија, што може бити пуно за малу ужину.

Једна порција садржи и око 24 грама шећера, али разлика је у томе што је шећер у сувом грожђу, за разлику од слаткиша, природан. Неки произвођачи додају шећер овој намирници, па стручњаци саветују да пажљиво бирате какву намирницу купујете.

Суво грожђе се може јести самостално, али „препоручујем да га комбинујете са мало протеина и масти“, каже Фридманова. На пример, може се додати у разне врсте салата.

Ако желите да смањите шећер у вашој исхрани, користите суво грожђе за прављење колача кад год можете, уместо гранулисаног или белог шећера.

Извор: РТС

Foto: Pixabay