Насловна АРХИВА SUZBIJANJE KRPELJA: Važan posao

SUZBIJANJE KRPELJA: Važan posao

Овог паразита у кошници највише има крајем јула и у августу

440

Varoa, ili krpelj, suzbija se hemijskim sredstvima i prirodnim preparatima. Ali, prethodno treba preventivnim postupcima onemogućiti njeno pojavljivanje. Radi se o sprečavanju grabeži, izbegavanju  spajanja zajednica i obezbeđivanju dovoljnih količina hrane.

Dobre rezultate daje i rano formiranje veštačkih rojeva, posebno paketnih, već posle paše na uljanoj repici i bagremu. Ne treba zanemariti ni izbor mesta za pčelinjak, koje mora biti osunčano, a košnice postavljene iznad zemlje.

Stavljanjem matice u kavez dok se potpuno ne izvede leglo, uz tretiranje pčela hemijskim sredstvima, postižu se odlični rezultati. Uspeh će biti zagarantovan i ako se matica izoluje na jednom okviru, na kome stvara leglo koje privlači varou. Zatim se okvir s poklopljenim leglom vadi, a na njegovo mesto stavlja novi i ceo proces se ponavlja.

U vreme aktivne sezone, pod poklopljenim leglom nalazi se oko 70 odsto ženki varoa. Parazit se najviše razmnožava u trutovskom leglu, pa je ono svojevrsna klopka. Uklanjanjem takvih okvira iz košnice odstranjuje se više od 65 odsto varoa, a okviri građevnjaci su za to najpogodniji.

Najmanje varoe na pčelama i leglu ima tokom zime i proleća. U aprilu, maju i junu zaraženost se naglo povećava, a najveća je krajem jula i u avgustu. Zato posebnu pažnju treba posvetiti izboru preparata i načina na koji se krajem leta i početkom jeseni uspešno može suzbiti ovaj opasni parazit.

Proizvodna i pomoćna društva svaki treći-četvrti dan treba zadimiti „amitrazom“ u večernjim satima, kada su izletnice u košnici. Lek deluje na nervni sistem parazita, koji ubrzo ugine. Listići s tri-četiri kapi leka upale se i ubace kroz leto, a kada počnu da sagorevaju, oslobodiće se plavkast dim. Tada leta treba zatvoriti oko 15 minuta. Postupak se ponavlja posle četiri, osam i 12 dana, što znači da se ukupno četiri puta zadimljava.

U slučaju da se pčelar odluči za prskanje, lek treba pripremiti tako što će 15 kapi „amitaraza“ usuti u litar vode i dobro izmešati da se stvori bela emulazija, koja se mora upotrebiti za šest sati.

Izvađene okvire s pčelama, maticom i leglom, kao i zidove košnica, treba isprskati prskalicom čija dizna stvara finu maglu. Prska se po dva puta u prolećnom i jesenjem periodu. Pauza između dva prskanja treba da bude pet do sedam dana. Radi se u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, kada je najviše izletnica u košnici.

Sledi svakodnevna kontrola broja uginulih krpelja na beloj hartiji, postavljenoj preko mrežaste podnjače. Davanje istog leka se ponavlja krajem septembra i u oktobru. Ako se postupa tako, biće uništeno više od 98 odsto parazita.

DOVOLJNO RADILIČKOG SAĆA

Poslednje vrcanje mada i redovni avgustovski pregled treba iskoristiti i omogućiti pčelama da u plodišnom delu košnice izgrade dovoljno kvalitetnog radiličkog saća. To se, pre svega, odnosi na sedam-osam centralnih ramova.

Najbolje je da budu od novih satnih osnova, koje su pčele izgradile u vreme voćne i bagremove paše i na kojima su idealne radiličke ćelije. Tokom sezone, u takvom saću izlegu se samo tri-četiri generacije pčela, a ne sme imati trutovskih ćelija (naročito u srednjem delu), niti biti talasasto. Ako je starije od dve godine, pomeri se prema krajevima plodišta i u septembru odstrani iz košnice, da ne bi došlo do zaraze.

Na kvalitetnom saću pčele brzo popunjavaju mednu „kapu“ i formiraju zimsko klube, a matica već u  drugoj polovini januara počinje da polaže jaja. U takvim uslovima se neguje leglo i obnavlja društvo.

S. Porobić

Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.