Suzbiti kruškinu buvu pre kiše

Na području Novog Sada zasadi kruške se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od prečnik ploda do 40 mm (BBCH 74) do faze plodovi oko polovine krajnje veličine (BBCH 75), dok se početak berbe „junske lepotice“ očekuje u narednim danima.

– Vizuelnim pregledom zasada registruje se dominantno prisustvo mlađih i starijih larvenih stupnjeva obične kruškine buve (Cacopsylla pyri). U toku je intenzivno piljenje larvi druge letnje generacije ove štetočine – navode u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

U cilju suzbijanja obične kruškine buve, proizvođačima se preporučuje primena insekticida Delegate 250 WG (spinetoram) u količini 0,3-0,4 kg/ha.

– U zasadima sa sortom „junska lepotica“ može se izvršiti tretman preparatom Fesil (neorgansko đubrivo) u koncentraciji 0,15% jer navedeni preparate nema karencu – napominju u RC „Novi Sad“.

Ukoliko i dalje ostane najava padavina za petak, preporuka je da se izvrši i preventivna zaštita lista i ploda od prouzrokovača bolesti (prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venturia pirina) i prouzrokovača sive pegavosti lista kruške (Mycosphaerella pyri)) sa nekim od navedenih fungicida: Delan pro (ditianon+kalijum fosfonat) u količini 2,5 l/ha ili Alcoban (ditianon) u količini 0,5-0,75 kg/ha, preporučuju u RC „Novi Sad“.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo