Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА SVA LICA NANE: Metvica i lek i med

SVA LICA NANE: Metvica i lek i med

508

Nana, poznata i kao metvica, je aromatična biljka koja se često koristi u kulinarstvu, medicini i kozmetici. Evo nekoliko glavnih područja u kojima se koristi nana:

Kulinarstvo: Nana se široko koristi u kuvanju i pečenju zbog svog osvežavajućeg i mentolnog ukusa. Dodaje se salatama, supama, jelima od mesa, umacima, voćnim salatama, desertima, sladoledima, pićima i čajevima. Često se koristi i kao aromatični dodatak različitim koktelima.

Medicina: Nana ima mnoga korisna svojstva i koristi se u tradicionalnoj medicini zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje. Neki od načina na koje se nana koristi u medicini uključuju:

Olakšavanje problema s varenjem: Nana može smanjiti nadutost, grčeve i gasove u stomaku.

Lek za prehladu i kašalj: Inhaliranje pare od nane može olakšati simptome prehlade, dok čaj od nane može ublažiti kašalj.

Smirivanje mučnine: Nana se često koristi za ublažavanje mučnine i povraćanja.

Smanjenje glavobolje: Ulje nane može se primeniti na slepoočnice kako bi se smanjila glavobolja.

Aromaterapija: Ulje nane koristi se u aromaterapiji zbog svojih umirujućih i osvežavajućih efekata na um i telo. Inhalacija ovog ulja može pomoći u smanjenju stresa, napetosti i anksioznosti.

Kozmetika: Zahvaljujući osvežavajućem mirisu, nana se često koristi u kozmetičkim proizvodima kao što su sapuni, losioni, kreme za telo i paste za zube.

Važno je napomenuti da, iako nana ima brojne korisne efekte i blagotvorno deluje na zdravlje, treba je koristiti umereno, posebno ako se uzimaju lekovi ili ako postoji neka preosetljivost na mentol. Uvek je najbolje konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom pre nego što započnete bilo kakvu terapiju ili koristite nove dodatke ishrani.

Po obliku i građi listova i cvetova ima više vrsta nane (metvice, mente), ali im je približno isti intenzitet mirisa. Za pčelarstvo je najvažnija barska nana. Raste na močvarnim i vlažnim zemljištima pored reka i bara.Cveta od jula do oktobra. Najveće površine su u Pančevačkom i Koviljskom ritu, zatim pored Dunava, Save i Tise i u blizini Obedske bare u Sremu.

Barska metvica za medenje zahteva veliku toplotu. Počinje da medi posle deset sati. Najbolje je kada su noći tople, jutra rosna, dnevne temperature 26–33 stepena, a uz to je površina zemlje suva.

Kada procveta pred kraj jula i početkom avgusta, može se očekivati rekordna paša. Smatra se da je paša na barskoj metvici dobra kada pčele sakupe jedno vrcanje i zimnicu. U svakom slučaju, ova medonosna biljka daje dobru razvojnu pašu. Bogata je cvetnim prahom, pa matica dobro polaže jaja i u avgustu i septembru dobije se mnogo mladih pčela. Pčelinje zajednice tada u zimu ulaze jake i spremno dočekuju proleće.

I. R.