Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Svaka grudva zemlje miriše na novi život

Svaka grudva zemlje miriše na novi život

158

 Potrebno je uraditi površinsku obradu zemljišta, da se ratrese sloj koji su sabile zimske kiše i vetrovi.

 Prolećno kalemljenje u rastilu, na već posađenim podlogama ili „iz ruke“ na neposađenim, su poslovi koji se ne smeju preskočiti.

 Tamo gde se pokazala potreba, voćke bi valjalo prihraniti nekim od azotnih đubriva. Posle ovih poslova, zaštitite svoj voćnjak prolećnim prskanjem od parazita i štetočina. 

 Vreme je za rezidbu bobičastog i jagodastog voća. Iz malinjaka i kupinjaka treba ukloniti i prvu seriju izdanaka.

 Voćari koji su u mogućnosti trebalo bi da u zasade unesu košnice.

 U baštama i okućnicama, prostor predviđen za povrtnjak treba pođubriti zgorelim stajnjakom ili nekim organskim đubrivom, rasturiti i predviđene količine mineralnih hraniva, prekopati i pripremiti leje za novu setvu i rasađivanje toploljubivog povrća.

 Čim se zemljište malo prosuši i zagreje mogu se rasađivati karfiol, keleraba, blitva i kupus.

 Ako u martu nije urađeno, mogu se i sada posejati šargarepa, grašak, zelena salata i praziluk. A baštovani koji su bili vredni pa ovo povrće posejali u martu, sada mogu da ga opleve i okopaju. U drugoj polovini aprila sade se krompir, celer, seju pasulj  kukuruz šećerac i cvekla.

 Kraj aprila je rezervisan i za sadnju dinje, lubenice, krastavaca i boranije.

 U ovom mesecu treba završiti s pobijanjem kolja uz jesenas posađenu lozu. Kako mladu lozu, tako i stare čokote s krakovima i lukovima treba povezati, novi rast usmeriti u željenom pravcu i sprečiti lomljenje krhkih lastara.

 U vinogradu se nastavlja duboka obrada u redu i između redova.

 Rezidbu treba što pre privesti kraju jer lozu, ako su se uočili znaci zaraze, valja zaštititi od crne pegavosti, a ovaj mlaz je efikasan sve do faze vunastog pupoljka.

 Podrumari užurbano pretaču vina u manje bačve da bi ih sačuvali od vazduha.