Svaki kutak u Etno selu “Baba Spaska” ima svoju priču

Zaposleni u Etno selu “Baba Spaska”, koje se nalazi na oko dva kilometra od Opštine Trgovište, i ovog oktobra sa radošću dočekuju goste. Etno kompleks na samoj ivici bukove šume, uz stoletna stabla i mali vodopad sagradio je tamošnji ugostitelj Dragan, Gagi, Đorđević.

Da ovo mesto, koje se nalazi u podnožju Široke planine, postane raj za ljubitelje lovnog turizma i netaknute prirode, Dragan je godinama radio, nastojeći da svaki kutak u njemu ima svoju etno priču. Zbog toga je neumorno obilazio tamošnja planinska sela pronalazio po neku prastaru kačicu, kudelju, motovilku, grnče i njima ukrasio sobe za goste, ali i dvorište u kojima će da borave.

Iako je posao oko uređenja etno sela, praktično, završio uvek nađe mesto gde treba da se doda neki novi detalj. Otuda se ovih dana intenzivno bavi izgradnjom kazanice, gde će gostima moći da demonstrira kako se nekada pekla rakija u njegovom kraju.

Kada nije zauzet oko dogradnje etno sela, Gagi ulazi u kuhinju, gde na tradicionalan način priprema jela za svoje goste. Kaže da su inostrani gosti, kojih je bilo iz Engleske, Amerike, Nemačke, Bugarske, oduševljeni našom hranom.

“Baš pre neki dan su mi na biciklima došli momci iz Grčke koji su govorili engleski. Tražili su nešto da pojedu pa sam im odmah predložio da im napravim kuvan planinski krompir pomešan sa pečenom paprikom i  začinima prelivenim vrelim uljem. Bili su oduševljeni kada sam im to izneo na sto uz salatu od paradajza”, kaže Dragan i ističe da svim gostima obavezno preporuči da obiđu i manastir Preobraženje, Vražji kamen, ali i da prošetaju livadama i planinskim obroncima punih lekovitog bilja i pečuraka.

Jedina muka u ovom raju je nepostojanje dobrog puta, koji bi doneo i više gostiju. Iako su mu davno obećali rešavanje tog problema, do sada obećanje nije ispunjeno, te se Dragan razmišlja da li da zatvori etno selo ili da ga proda.

Tekst: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno