Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Svaki kutak u Etno selu “Baba Spaska” ima svoju priču

Svaki kutak u Etno selu “Baba Spaska” ima svoju priču

848

Zaposleni u Etno selu “Baba Spaska”, koje se nalazi na oko dva kilometra od Opštine Trgovište, i ovog oktobra sa radošću dočekuju goste. Etno kompleks na samoj ivici bukove šume, uz stoletna stabla i mali vodopad sagradio je tamošnji ugostitelj Dragan, Gagi, Đorđević.

Da ovo mesto, koje se nalazi u podnožju Široke planine, postane raj za ljubitelje lovnog turizma i netaknute prirode, Dragan je godinama radio, nastojeći da svaki kutak u njemu ima svoju etno priču. Zbog toga je neumorno obilazio tamošnja planinska sela pronalazio po neku prastaru kačicu, kudelju, motovilku, grnče i njima ukrasio sobe za goste, ali i dvorište u kojima će da borave.

Iako je posao oko uređenja etno sela, praktično, završio uvek nađe mesto gde treba da se doda neki novi detalj. Otuda se ovih dana intenzivno bavi izgradnjom kazanice, gde će gostima moći da demonstrira kako se nekada pekla rakija u njegovom kraju.

Kada nije zauzet oko dogradnje etno sela, Gagi ulazi u kuhinju, gde na tradicionalan način priprema jela za svoje goste. Kaže da su inostrani gosti, kojih je bilo iz Engleske, Amerike, Nemačke, Bugarske, oduševljeni našom hranom.

“Baš pre neki dan su mi na biciklima došli momci iz Grčke koji su govorili engleski. Tražili su nešto da pojedu pa sam im odmah predložio da im napravim kuvan planinski krompir pomešan sa pečenom paprikom i  začinima prelivenim vrelim uljem. Bili su oduševljeni kada sam im to izneo na sto uz salatu od paradajza”, kaže Dragan i ističe da svim gostima obavezno preporuči da obiđu i manastir Preobraženje, Vražji kamen, ali i da prošetaju livadama i planinskim obroncima punih lekovitog bilja i pečuraka.

Jedina muka u ovom raju je nepostojanje dobrog puta, koji bi doneo i više gostiju. Iako su mu davno obećali rešavanje tog problema, do sada obećanje nije ispunjeno, te se Dragan razmišlja da li da zatvori etno selo ili da ga proda.

Tekst: Gordana Nastić